S-ar părea că aflăm ceva nou despre spațiul cosmic în fiecare zi, iar de cele mai multe ori descoperirile sunt făcute fie de oameni de știință de la NASA, fie cu telescoapele spațiale de ultimă generație ale agenției. Dar ce înseamnă acronimul NASA?
Administrația Națională Aeronautică și Spațială este o agenție independentă a Guvernului Statelor Unite ale Americii și a fost fondată în 1958 cu scopul de a studia și dezvolta vehicule și activități pentru explorarea spațiului din și dincolo de atmosfera Pământului.
NASA a fost creată mai mult ca răspuns la misiunea sovietică Sputnik din 1957. Organizarea NASA era deja în curs în primii ani de mandat ai președintelui John F. Kennedy atunci când acesta a propus ca Statele Unite să trimită un om pe Lună până la finalul anilor ‘60.
Tocmai cu acest scop a fost creat programul Apollo, iar în 1969 astronautul american Neil Armstrong a devenit primul om care a pășit pe Lună.
În timpul celor nouă misiuni Apollo, un total de 24 de astronauți au pornit spre Lună, iar 12 dintre aceștia au pășit pe suprafața selenară. Mai târziu, programe fără echipaj, cum ar fi Viking, Mariner, Voyager și Galileo, au explorat și alte corpuri cerești din Sistemul Solar, arată Britannica.
NASA a fost, de asemenea, responsabilă cu dezvoltarea și lansarea mai multor sateliți cu aplicații pe Pământ, cum ar fi Landsat, o serie de sateliți concepută pentru a colecta informații despre resursele naturale ale Terrei, dar și sateliți de comunicații și meteorologici. Totodată, un alt program cunoscut al NASA este space shuttle, un vehicul reutilizabil capabil să transporte misiuni ce nu ar putea fi desfășurate cu nave spațiale convenționale.
Acum, cel mai important program al NASA este Artemis, lansată în 2017. NASA are în plan să readucă oamenii pe Lună până în 2025, scopul fiind stabilirea unei prezențe sustenabile acolo, dar și pe alte planete.
Un veteran NASA a inventat un propulsor care sfidează legile fizicii
NASA bate în retragere! Aducerea mostrelor de pe Marte costă prea mult