Home » Știință » Transplanturile de organe pot schimba personalitatea și orientarea sexuală, arată un studiu uluitor

Transplanturile de organe pot schimba personalitatea și orientarea sexuală, arată un studiu uluitor

Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 30.04.2024

Oamenii de știință au descoperit că transplanturile de organe pot avea efecte neașteptate asupra oamenilor, inclusiv schimbări radicale de personalitate și preferințe sexuale.

Un studiu pe 47 de participanți arată că 89% dintre aceștia au raportat schimbări de personalitate după intervențiile chirurgicale, indiferent de organul primit. Aceste schimbări au inclus preferințe alimentare, intimitate și chiar dorințe profesionale.

Studiul a fost publicat în jurnalul Transplantology. O echipă de oameni de știință de la Universitatea din Colorado, SUA a descoperit că o majoritate dintre participanți a raportat schimbări de personalitate, inclusiv „adaptare socială și sexuală” și „episoade spirituale sau religioase”.

Alți participanți au descris și efecte negative după ce au primit organe

Șase din cei 47 de participanți au raportat schimbări în „preferințe sexuale”. Unii dintre cei care au primit organe au raportat chiar că au preluat amintiri de la donatori, fapt ce sună destul de exagerat din punct de vedere medical, dar care ar putea cu siguranță să arate că aceste operații duc la tulburări emoționale și cognitive profunde.

Alți participanți au descris și efecte negative după ce au primit organe, inclusiv depresie, anxietate și disfuncție sexuale. Este posibil ca toate schimbările să aibă o explicație mai simplă, relatează Futurism.

„Multe dintre schimbări ar fi rezultat mai degrabă de la îmbunătățirea sănătății fizice în urma intervenției decât de la un transfer de personalitate de la donator la recipient”, a explicat Mitch Liester, unul dintre autorii studiului și profesor la Universitatea din Colorado.

Schimbările ar putea să aibă o explicație mai simplă

Mai trebuie să avem în vedere și faptul că este vorba doar despre 47 de participanți. Cercetătorii au mai subliniat și că descoperirile lor ar putea fi de la faptul că „am cerut în mod explicit participanți pentru un studiu care analiza schimbări de personalitate în urma transplanturilor de organe”.

Cu alte cuvinte, sunt necesare mai multe cercetări, însă rezultatele arată că un transplant de organ poate afecta un om mai mult decât ne-am fi așteptat.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cum ajung microplasticele din intestin spre alte organe?

Ce se întâmplă cu organele după șapte zile fără mâncare?

Test de cultură generală. Care organ din corpul uman consumă cea mai multă energie?

Mâncatul pe fond nervos împiedică organismul să se recupereze de la stres

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase