Home » Știință » Oamenii de știință au folosit Inteligența Artificială pentru a edita ADN-ul uman

Oamenii de știință au folosit Inteligența Artificială pentru a edita ADN-ul uman

Oamenii de știință au folosit Inteligența Artificială pentru a edita ADN-ul uman
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 24.04.2024

O echipă de oameni de știință de la un start-up a anunțat că a folosit Inteligența Artificială Generativă pentru a edita ADN-ul uman.

Start-upul numit Profluent au introdus cantități uriașe de date biologice într-un model mare de limbaj (large language model sau LLM) și a creat noi editori bazați pe tehnica de editare genetică inovatoare CRISPR, conform unui studiu care la momentul publicării acestui articol încă nu a trecut de evaluarea colegială.

Cercetătorii au încercat să producă editori genetici mai eficienți și mai capabili decât mecanismele biologice actuale ce permit organismelor să combată bolile și alți patogeni.

Au folosit OpenCRISPR-1 pentru a edita ADN-ul uman

Oamenii de știință au mai dezvăluit că au folosit deja unul dintre editorii genetici generați cu Inteligență Artificială, numit OpenCRISPR-1, pentru a edita ADN-ul uman. Compania a transmis că este „primul editor genetic open-source și generat de AI” care a fost „conceput de la zero cu AI”.

„Succesul nostru indică un viitor în care AI produce cu precizie ceea ce este necesar pentru a crea o varietate de leacuri personalizate pentru boli. Pentru a impulsiona inovația și democratizarea editării genetice, noi facem produsele acestei inițiative open-source”, a declarat Ali Madani, co-fondator și director executiv într-un comunicat de presă.

Adevăratul obstacol din domeniul editării genetice

Open source („cu sursă deschisă”) înseamnă produse ce pot fi modificate și folosite la liber de utilizatori.

Deși modelul de AI este open-source, tehnologia în sine dezvoltată de companie rămâne un secret. Momentan, totul este mai degrabă o demonstrație de concept și nu este clar dacă OpenCRISPR-1 va putea să egaleze sau să depășească modelele existente de CRISPR.

Mai mult, experții sunt de părere că adevăratul obstacol din domeniul editării genetice este numărul de studii preclinice care arată dacă aceste modificări sunt sigure și eficiente. În ciuda gradului ridicat de optimism, oamenii de știință se tem de posibile efecte adverse atunci când vine vorba de editarea ADN-ului uman, inclusiv potențiala declanșare – în loc de combatere – a cancerului.

„Încurajăm comunitatea de editare genetică să testeze OpenCRISPR-1”

„Încurajăm comunitatea de editare genetică să testeze OpenCRISPR-1. Dacă există anumite lucruri ce pot fi îmbunătățite pentru o aplicație specifică, am vrea să știm și putem colabora pentru a optimiza aceste proprietăți”, au mai transmis cercetătorii de la Profluent.

Cu alte cuvinte, așa cum explică Futurism, compania abia a început să studieze potențialul editorilor genetici generați de Inteligența Artificială, iar doar timpul ne va spune dacă vom ajunge astfel la dezvoltarea de tratamente fezabile pentru oameni.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Companiile de Inteligență Artificială încearcă să-l construiască pe Dumnezeu, spune un director european

Cercetătorii descoperă că Inteligența Artificială poate face „pe proasta”

O nouă tehnică ajută Inteligența Artificială să-și dea seama atunci când oamenii mint

Surpriză! Ce arată un studiu despre înlocuirea oamenilor cu Inteligența Artificială?

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase