Substanțele toxice din microplastice pot fi absorbite prin piele, arată un studiu

24 04. 2024, 13:00

Substanțele chimice toxice folosite pentru a ignifuga materialele plastice pot fi absorbite în organism prin piele, prin contactul cu microplasticele, arată un nou studiu.

Studiul oferă prima dovadă experimentală că substanțele chimice prezente ca aditivi în microplastice se pot infiltra în transpirația umană, iar apoi pot fi absorbite prin piele, în sânge.

Multe substanțe chimice utilizate ca substanțe ignifuge și plastifianți au fost deja interzise, din cauza dovezilor privind efectele adverse asupra sănătății, inclusiv afectarea ficatului sau a sistemului nervos, cancerul și riscurile pentru sănătatea reproducerii.

Cu toate acestea, substanțele chimice sunt încă prezente în mediul înconjurător în electronicele mai vechi, în mobilier, covoare și materiale de construcție.

În timp ce daunele cauzate de microplastice nu sunt pe deplin înțelese, există o îngrijorare tot mai mare cu privire la rolul lor ca mijloc de expunere a oamenilor la substanțe chimice toxice.

Substanțele chimice sunt încă prezente în mediul înconjurător

Studiul actual arată că aceste substanțe chimice pot fi absorbite din sudoare prin bariera cutanată, în organism.

În experimentele lor, echipa a folosit modele inovatoare de piele umană 3D ca alternativă la animalele de laborator și la țesuturile umane extirpate. Modelele au fost expuse, pe o perioadă de 24 de ore, la două forme comune de microplastice care conțin eteri de difenil polibromurați (PBDE), un grup chimic utilizat în mod obișnuit pentru a ignifuga materialele plastice.

Rezultatele, publicate în Environment International, au arătat că până la 8% din substanța chimică expusă ar putea fi absorbită de piele, pielea mai hidratată – sau mai ,,transpirată” – absorbind niveluri mai ridicate de substanță chimică.

Studiul oferă primele dovezi experimentale privind modul în care acest proces contribuie la nivelurile de substanțe chimice toxice găsite în organism.

Microplasticele sunt pretutindeni

„Microplasticele sunt pretutindeni în mediul înconjurător și, cu toate acestea, știm încă relativ puține lucruri despre problemele de sănătate pe care le pot provoca. Cercetările noastre arată că acestea joacă un rol de purtători de substanțe chimice dăunătoare, care pot ajunge în sângele nostru prin piele”, a explicat Dr. Ovokeroye Abafe, care în prezent lucrează la Universitatea Brunel, și care a efectuat cercetarea în timp ce lucra la Universitatea din Birmingham.

„Aceste substanțe chimice sunt persistente, așa că, în cazul unei expuneri continue sau regulate la ele, se va produce o acumulare treptată până în punctul în care vor începe să producă efecte nocive.”

În cercetările viitoare, echipa intenționează să investigheze și alte căi prin care microplasticele ar putea fi responsabile de pătrunderea în organism a substanțelor chimice toxice, inclusiv inhalarea și ingestia, scrie EurekAlert.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cum ajung microplasticele din intestin spre alte organe?

Microplasticele se acumulează în celulele canceroase și le pot ajuta să se răspândească, sugerează un studiu

Au fost găsite microplastice în sedimente neatinse de om

Au fost găsite microplastice într-o peșteră izolată timp de 30 de ani