Musculițele care zboară în jurul fructelor nu sunt muște de fructe. Cum să scăpăm de ele?
Cei mai mulți dintre noi sunt familiarizați cu muștele mici și enervante care se învârt în jurul bolurilor de fructe și al resturilor de mâncare sau care plutesc într-un pahar de bere sau de vin.
Ceea ce se știe mai puțin este că aceste mici insecte nu sunt muște de fructe, ci sunt muște de oțet (Drosophila melanogaster), cunoscute și sub numele de muște de ferment.
Este posibil ca unii oameni să nu recunoască nici măcar muștele „adevărate” ale fructelor – cele care decimează livezile și amenință industria horticolă australiană în valoare de 16,25 miliarde de dolari – deoarece sunt mai mari decât musculițele de oțet cu care sunt confundate în mod obișnuit.
Diferența între musca de oțet și musculița de fructe
„Muștele oțetului sunt niște muște mici, de mărimea unui cap de ac și au ochii roșii. În timp ce adevăratele muște de fructe sunt cam de mărimea unei muște de casă, deci sunt destul de solide și masive. Unii oameni cred că sunt viespi, deoarece sunt viu colorate, cu pete de galben și aripi cu model”, spune entomologul Brendan Missenden.
Este important să știm care este diferența, pentru că muștele adevărate pot apărea în curțile din spate și chiar în bolurile de fructe și trebuie să fie îndepărtate imediat. Nu numai că focarele pot paraliza industria fructelor și mijloacele de trai ale fermierilor, dar dacă nu sunt depistate, s-ar putea să muști dintr-un fruct care pare proaspăt și să îl găsești plin de viermi.
„Din punct de vedere al biosecurității, este important ca oamenii să le diferențieze, pentru a ști cu ce au de-a face și pentru a face ceea ce trebuie – există diferite măsuri de control pentru diferite specii„, spune dr. Darryl Hardie, entomolog și consultant pentru Departamentul de Industrii Primare și Dezvoltare Regională din Australia.
În Australia există peste 300 de specii de muște de fructe, dar două dintre ele sunt cele care provoacă cele mai mari distrugeri economice: musca de fructe din Queensland (Bactrocera tryoni), care apare mai ales pe coasta de est, și musca mediteraneană a fructelor (Ceratitis capitata), care se găsește mai ales în Australia de Vest, notează The Guardian.
Cum putem scăpa de aceste musculițe?
Hardie explică faptul că femelele atacă fructele necoapte din pom pentru a-și depune ouăle în interior, care eclozează în larve (viermi) și provoacă putrezirea fructelor. Pe de altă parte, muștele de oțet sunt atrase de fructele care sunt deja în putrefacție.
Cea mai populară, ieftină și ușoară metodă de a scăpa de aceste muște este de a pune aproximativ un centimetru de oțet de cidru de mere într-un pahar sau într-un bol cu lichid de spălat vase.
Oțetul fermentat miroase a fructe în descompunere și atrage musculițele, explică el, apoi detergentul le face să se înece.
Unele insecte pot merge de-a lungul apei, iar o picătură de detergent nu face decât să spargă suprafața apei, astfel încât picioarele lor nu le mai țin în picioare și se scufundă.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Musculițele obeze trăiesc mai mult dacă țin dietă
Musculițele de oțet mor mai repede dacă văd alți indivizi ai speciei morți
Musculițele invazive ar putea amenința ecosistemele de pădure
Un nou tip de moarte celulară a fost descoperit în intestinele musculiței de oțet