Home » Știință » Vitamina care ar putea încetini îmbătrânirea

Vitamina care ar putea încetini îmbătrânirea

Publicat: 20.04.2024

Aceasta este cea mai importantă întrebare pentru unii oameni: care este secretul pentru încetinirea îmbătrânirii sau pentru inversarea ceasului biologic al corpului în ciuda trecerii anilor? Și dacă totul se rezumă la a lua câte o pastilă în fiecare zi, atunci cu atât mai bine.

Vitamina D a fost pentru mult timp candidatul preferat, deoarece este importantă pentru construirea mușchilor și a oaselor, care de obicei se subțiază sau se slăbesc odată cu înaintarea în vârstă. Studiile arată că, fără suficientă vitamină D, crește riscul de pierdere a mușchilor și de căderi legate de vârstă.

Deci ar putea un supliment de vitamina D să fie secretul pentru încetinirea îmbătrânirii sau chiar al inversării acesteia?

Ei bine, este complicat, la fel ca îmbătrânirea însăși. Un nou studiu de analiză realizat de cercetători italieni a examinat dovezile pentru a rezuma ce știm. Să începem cu modul în care arată îmbătrânirea la nivel biologic.

Care este secretul pentru încetinirea îmbătrânirii?

Semnele îmbătrânirii constituie o listă lungă de schimbări celulare, care includ telomeri mai scurți, gene instabile, marcaje moleculare pe ADN și inflamație cronică, enumeră Science Alert.

Dar după cum explică Carmelinda Ruggiero, specialistă în geriatrie la Universitatea din Perugia (Italia), și colegii săi în studiu, aceste semne sunt procese „incredibil de complexe și strâns interconectate” care nu sunt la fel de ușor de detectat precum o declinare generală a puterii fizice și a mobilității, prima caracteristică clinică pe care medicii o recunosc în mod tipic la îmbătrânire.

Medicii au recomandat timp de decenii suplimente de vitamina D pentru persoanele cu osteoporoză și pentru a ajuta la prevenirea fracturilor osoase, deoarece lipsa de vitamina D a fost legată de aceste condiții.

Acest lucru are sens, deoarece vitamina D ajută la absorbția calciului. Deși vitamina D se găsește în anumite alimente, poate fi dificil să obții suficientă din dietă sau dacă nu ai parte de suficientă expunere la soare.

Dar studiile clinice mai recente au constatat că suplimentele de vitamina D nu ajută neapărat la prevenirea pierderii osoase legate de vârstă și a fracturilor la persoanele în rest sănătoase.

Efectele vitaminei D asupra sănătății?

De asemenea, Ruggiero și colegii săi au compilat studii observaționale și studii clinice care examinează efectele potențiale ale vitaminei D asupra semnelor biologice ale îmbătrânirii și au constatat că dovezile lipsesc: „Până în prezent, dovezile … sunt rare la oameni și se bazează în principal pe modele preclinice (animale)”.

Unele studii sugerează că vitamina D poate încetini îmbătrânirea epigenetică, deoarece persoanele cu niveluri scăzute de vitamina D sunt biologic mai în vârstă decât cele cu niveluri adecvate. Suplimentarea cu vitamina D ar putea, de asemenea, să ajute la reducerea daunelor ADN-ului, dar nu pare să aibă un impact asupra lungimii telomerilor.

În plus, există foarte puține dovezi despre ce doză sau de la ce vârstă ar putea avea un efect suplimentele de vitamina D, deoarece există atât de puține studii pe om, iar concluziile au fost mixte.

Unele studii sugerează că luarea unei doze anume de vitamina D ar fi sigură pentru populația generală, dar acest lucru s-ar putea să nu fie valabil pentru toată lumea. Cercetările arată că luarea unor doze mari de vitamina D poate fi dăunătoare. Suplimentele de vitamina D pot și să interacționeze cu medicamentele prescrise, cum ar fi statinele, care scad colesterolul.

Secretul pentru încetinirea îmbătrânirii nu stă în suplimente

Și în timp ce ar părea logic să suplimentezi nivelurile scăzute de vitamina D, experții spun că consumul mai multor vitamine sub formă de suplimente nu este neapărat mai bun pentru sănătate. Acesta i-ar putea determina pe oameni să ignore alte lucruri pe care le pot face pentru a-și îmbunătăți sănătatea și pentru a trăi mai mult, cum ar fi consumul unei diete echilibrate sau petrecerea timpului afară.

„În ciuda interesului în suplimentarea cu vitamina D ca strategie de susținere a longevității umane și a unor dovezi despre potențialul său în modularea semnelor îmbătrânirii, suntem încă departe de punctul de traducere de la teorie la practică”, concluzionează Ruggiero și colegii săi.

Analiza a fost publicată în Nutrients.

Vă recomandăm să citiți și:

Aciditatea creierului, legată de unele tulburări neurologice

Expunerea la frig și băile în apă rece – care sunt riscurile și beneficiile?

Ce se întâmplă în creierul nostru atunci când suntem aproape de moarte?

O legătură neașteptată! Ce au în comun orașele mari și cancerul?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase