Clipitul nu doar umezește ochii, dar și crește puterea semnalului vizual, arată un nou studiu

22 04. 2024, 12:00

Un trio format din cercetători în domeniul creierului și al cogniției de la Universitatea Rochester (SUA) a descoperit că, pe lângă umezirea ochilor, clipitul crește puterea semnalului vizual, ajutând astfel la menținerea acuității.

În studiul lor, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, Bin Yang, Janis Intoy și Michele Rucci au studiat clipitul ochilor într-un grup de tineri adulți.

Cercetările anterioare și dovezile anecdotice sugerează că clipitul apare ca un mijloc de a menține umiditatea suprafeței ochilor și pentru a elimina praful sau alte particule. Unele studii au arătat că clipitul ajută creierul să rămână concentrat pe ceea ce privește o persoană, recunoscând obiecte și ajutând la procesarea fluxului constant de informații vizuale în bucăți gestionabile.

Dar s-a observat și că informațiile vizuale se pierd periodic în timp ce ochii clipesc. Un studiu a constatat că activitatea neurală legată de prelucrarea vizuală încetinește atunci când ochii încep să clipească și revine după aceea, oferindu-i sistemului neural o scurtă pauză, poate prevenind suprastimularea, notează Medical Xpress.

Clipitul crește puterea semnalului vizual

În acest nou studiu, cercetătorii bănuiau că clipitul ar putea avea și un alt scop: să mențină acuitatea vizuală. Pentru a afla dacă acest lucru este adevărat, au implicat 12 tineri adulți într-un studiu vizual.

Cercetătorii au folosit un dispozitiv de urmărire a ochilor cu rezoluție înaltă pentru a studia caracteristicile ochiului în timp ce voluntarii priveau imagini cu contrast variat. Echipa de cercetare a descoperit că clipitul crește puterea semnalului vizual prin modularea intensității luminii care ajunge pe retină.

Clipitul compensează pierderile temporare de vedere

Cercetătorii au descoperit că impulsul a avut loc atât în timpul clipirilor involuntare, cât și a celor voluntare. De asemenea, au găsit dovezi că clipitul ajută la reformatarea informațiilor vizuale trimise către creier.

Cercetătorii sugerează că clipitul compensează pierderile temporare de vedere prin sporirea puterii semnalului, ajutând la menținerea acuității și asistând creierul în procesarea unui flux constant de informații vizuale.

Vă recomandăm să citiți și:

Bateriile care ar putea funcționa cu oxigen din corpul uman

Oamenii au creierul tot mai mare, dar este asta bine sau rău?

Ce poți păți dacă refolosești uleiul de prăjit?

Microplasticele se acumulează în celulele canceroase și le pot ajuta să se răspândească, sugerează un studiu