Directorul executiv al celei mai noi companii europene de Inteligență Artificială nu este prea convins de misiunea unora de a construi Inteligența Artificială Generală (AGI), despre care spune că este similară cu dorința de a-l crea pe Dumnezeu.
În cadrul unui interviu cu jurnaliștii de la New York Times, Arthur Mensch, director executiv al companiei Mistral, și-a dat cu părerea despre obsesia „foarte religioasă” a colegilor săi de breaslă față de Inteligența Artificială Generală.
„Toată retorica AGI este despre crearea lui Dumnezeu. Eu nu cred în Dumnezeu. Sunt ateu convins. Așa că nu cred în AGI”, a spus Mensch.
Deși nu ar fi primul care ar sugera că AGI sau Inteligența Artificială super-umană este doar un vis pseudo-religios, comentariile lui Mensch sunt importante pentru că, la vârsta de doar 31 de ani, este „campionul” european auto-propus al Inteligenței Artificiale.
Tânărul francez are o experiență impresionantă. În urmă cu mai puțin de doi ani, Mensch lucra la Google DeepMind, care alături de OpenAI este într-o adevărată cursă pentru AGI. Cofondatorii Mistral, Timothée Lacroix și Guillaume Lample, au lucrat de asemenea la Meta, conform Futurism.
Construirea unei Inteligențe Artificiale care ar putea pune Europa în fruntea cursei este una, dar crearea unei Inteligențe Artificiale de nivel uman este cu totul altă discuție. În mod clar, Mensch se delimitează de colegii lui din Silicon Valley.
„Aceste modele produc conținut și conturează înțelegerea noastră culturală a lumii. După cum se pare, valorile Franței și cele ale Statelor Unite ale Americii diferă în moduri subtile dar importante”, a precizat directorul executiv.
În timp ce capetele încoronate ale Inteligenței Artificiale precum Sam Altman de la OpenAI sau Demis Hassabis de la DeepMind sunt entuziasmați de schimbările pe care AI le va aduce la locul de muncă, dar nu numai, cofondatorul Mistral crede că acele schimbări vor necesita o regândire.
„Vine mai rapid decât în revoluțiile anterioare. Nu în 10 ani, dar în doi”, a adăugat Mensch.
Cercetătorii descoperă că Inteligența Artificială poate face „pe proasta”
OpenAI se teme să lanseze o Inteligență Artificială care clonează vocea oricui
Inteligența Artificială nu poate fi controlată, conform unui studiu extins