Home » Știință » NASA bate în retragere! Aducerea mostrelor de pe Marte costă prea mult

NASA bate în retragere! Aducerea mostrelor de pe Marte costă prea mult

Credit foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS
Publicat: 16.04.2024

Oamenii de știință de la NASA vor încerca să găsească o altă soluție pentru a aduce pe Pământ mostrele colectate de roverul Perseverance de pe Marte.

Roverul Percy a adunat cu mare grijă roci și praf din Craterul Jezero, un loc în care ar fi existat un lac și o deltă în urmă cu miliarde de ani, iar acele mostre sunt deosebit de importante pentru NASA. Dacă ar putea studia materialul marțian în laboratoarele de pe Pământ, cercetătorii ar putea afla dacă a existat vreodată viață pe Marte.

Agenția spațială americană are un plan de aducere a mostrelor de ceva timp, dar după mai multe amânări și depășiri de buget proiectul original pur și simplu nu mai este practic, transmite Space.com.

„Nu putem accepta să nu aducem mostrele până în 2040”

„Concluzia este că 11 miliarde de dolari e mult prea scump și nu putem accepta să nu aducem mostrele până în 2040”, a declarat Bill Nelson, șeful NASA, într-o conferință cu jurnaliștii.

O echipă din cadrul NASA a analizat estimările de costuri calculate de un grup independent, iar în cele din urmă a stabilit că agenția nu va putea aduce mostrele de pe Marte până în 2040 cu planul stabilit. Printre motive ar fi fost actualele limitări de buget, dar și dorința de a nu „canibaliza” alte eforturi științifice de mare importanță, cum ar fi misiunea Dragonfly care va fi trimisă la satelitul Titan al planetei Saturn.

Care era planul original?

Conform planului original, o sondă construită de NASA ar fi fost trimisă la Craterul Jezero, iar nava ar fi adus la bord o rachetă numită Mars Ascent Vehicle (MAV) și câteva elicoptere mai mici.

Ideea era ca Perseverance să transporte mostrele la sondă, să le încarce la bordul rachetei, iar apoi încărcătura prețioasă ar fi pornit spre orbita Planetei Roșii, acolo unde o navă spațială construită de Agenția Spațială Europeană ar fi colectat recipientul cu mostre și l-ar fi adus pe Pământ.

NASA caută o altă soluție

Acum, NASA caută o altă soluție care să implice costuri mai mici și o dată de returnare cât mai rapidă. „Este inacceptabil să așteptăm atât de mult. În deceniul anilor 2040 vom trimite astronauți pe Marte”, a mai spus Nelson.

NASA a cerut ajutorul cercetătorilor de la Jet Propulsion Laboratory din California (instituția principală pentru explorarea planetară robotică) și alte centre ale agenției. De asemenea, NASA apelează și la industria privată și are de gând să lanseze o solicitare pentru idei de la sectorul comercial, a transmis Nicky Fox, administrator adjunct pentru directoratul de misiuni științifice.

Vă mai recomandăm să citiți și:

NASA a observat un obiect zburând în jurul Lunii

O descoperire mult așteptată tocmai a fost făcută pe Marte! Este exact ce și-a dorit NASA

Wernher von Braun, de la partidul nazist la NASA. „Racheta a funcționat perfect, dar a aterizat pe planeta greșită”

NASA a anulat o misiune de miliarde de dolari care trebuia trimisă pe orbita Pământului

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase