Un nou studiu a descoperit că numărul tot mai crescut de AVC-uri (accident vascular cerebral) ce duc la decese și dizabilități se corelează cu o creștere a temperaturilor extreme începând cu anul 1990.
Concluziile, publicate în jurnalul Neurology, nu dovedesc în mod direct că schimbările climatice cauzează aceste accidente vasculare cerebrale, dar acesta este primul studiu care examinează accidentele vasculare cerebrale atribuite temperaturilor extreme la nivel global.
Și imaginea pe care o prezintă numerele este destul de gravă. În 2023, cercetătorii au descoperit că peste 500.000 de decese cauzate de accident vascular cerebral au fost asociate cu temperaturi „non-optime”, adică temperaturi situate în afara intervalului asociat cu cele mai scăzute rate de deces. Bărbații au fost marginal mai afectați decât femeile, dar toate grupurile de vârstă au fost susceptibile la această tendință, scrie Futurism.
„Schimbările dramatice de temperatură din ultimii ani au afectat sănătatea umană și au cauzat îngrijorare la nivel global. Studiul nostru a descoperit că aceste schimbări de temperatură pot crește povara AVC-urilor la nivel mondial, în special în rândul populațiilor mai în vârstă și în zonele cu mai multe disparități în ceea ce privește îngrijirea sănătății”, a declarat coautorul studiului Quan Cheng, de la Spitalul Xiangya Central South University (China).
Creșterea numărului de AVC-uri este principala cauză de deces în SUA, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, cu o rată a deceselor care a crescut de la 38,8 la 100.000 în 2020 la 41,1 la 100.000 în 2021.
Relația dintre căldură și AVC este complexă. În 2019, majoritatea accidentelor vasculare cerebrale au fost de fapt cauzate de temperaturi mai scăzute. După cum explică cercetătorii, frigul poate determina constricția vaselor de sânge, crescând presiunea sanguină a unei persoane, ceea ce este un factor de risc enorm pentru accidentul vascular cerebral.
Frigurile extreme sunt cauzate de vortexul polar, o regiune de presiune scăzută și de aer rece aflatî aproape de polii Pământului. Creșterea temperaturilor perturbă modelele vortexului, împingând conținutul său rece către zone în care nu ajunge în mod normal.
Cu toate acestea, decesele cauzate de accident vascular cerebral legate de temperaturile ridicate au crescut rapid, arată studiul, iar pe măsură ce temperaturile continuă să crească, această tendință va deveni și mai gravă. Luna martie a acestui an a fost cea mai caldă înregistrată vreodată, record depășit pentru a zecea lună la rând. Anul trecut a fost cel mai cald din istorie.
Un număr disproporționat dintre aceste decese cauzate de AVC a fost concentrat în Africa. Dar regiunea cu cea mai mare rată de decese pentru accidentele vasculare cerebrale legate de temperaturi extreme a fost Asia centrală, cu 18 decese la 100.000 de locuitori.
Nicio analiză nu este perfectă, însă. O parte din creșterea numărului de AVC-uri îi poate fi atribuită îmbătrânirii, au spus cercetătorii. De asemenea, ei remarcă faptul că, din cauza limitărilor din datele folosite, nu au putut lua în considerare factori de risc evidenți pentru accident vascular cerebral, cum ar fi tensiunea arterială ridicată și nivelurile de colesterol.
Este clar că mai este mult de lucru, dar totul are sens. Cu cât devin mai extreme temperaturile, cu atât suntem mai expuși riscurilor pentru sănătate.
Care sunt trăsăturile de personalitate ce cresc riscul de depresie?
Postul de vorbire – ce se întâmplă dacă nu vorbim într-o zi?
Aciditatea creierului, legată de unele tulburări neurologice
Ce se întâmplă în creierul nostru atunci când suntem aproape de moarte?