Home » Știință » Ochii pot prezice demența cu 12 ani înainte de diagnostic

Ochii pot prezice demența cu 12 ani înainte de diagnostic

Publicat: 17.04.2024

Ochii pot dezvălui multe despre sănătatea creierului nostru. Problemele cu ochii pot fi unul dintre primele semne ale declinului cognitiv. Un studiu recent arată că ochii pot prezice demența cu 12 ani înainte de a fi diagnosticată.

Studiul a fost publicat în Scientific Reports.

Cercetarea s-a bazat pe 8.623 de persoane sănătoase din Norfolk, Anglia, care au fost urmărite timp de mai mulți ani. Până la sfârșitul studiului, 537 de participanți au dezvoltat demență, astfel încât s-a putut vedea ce factori ar fi precedat acest diagnostic.

La începutul studiului, participanților li s-a să facă un test de sensibilitate vizuală. Pentru test, trebuiau să apese un buton imediat ce vedeau un triunghi formându-se într-un câmp de puncte aflate în mișcare. Persoanele care urmau sau dezvolte demență erau mult mai lente în a vedea acest triunghi pe ecran.

Ochii pot prezice demența. Dar în ce fel?

Problemele de vedere pot fi un indicator timpuriu al declinului cognitiv deoarece plăcile toxice de amiloid asociate cu boala Alzheimer pot afecta mai întâi zonele creierului asociate cu vederea, părțile creierului asociate cu memoria deteriorându-se pe măsură ce boala progresează. Ochii pot prezice demența prin faptul că testele de vedere pot identifica deficite înaintea testelor de memorie.

Există mai multe alte aspecte ale procesării vizuale care sunt afectate în boala Alzheimer, cum ar fi capacitatea de a vedea contururile obiectelor (sensibilitatea la contrast) și de a discerne între anumite culori (capacitatea de a vedea spectrul albastru-verde este afectată devreme în demență), iar acestea pot afecta viața persoanelor fără ca acestea să fie conștiente imediat.

Un alt semn timpuriu al bolii Alzheimer este un deficit în „controlul inhibitoriu” al mișcărilor ochilor, în care stimulii perturbatori par să atragă mai ușor atenția. Persoanele cu Alzheimer par să aibă o problemă în a ignora stimulii perturbatori, care ar putea să se manifeste ca probleme de control al mișcării ochilor, scrie Science Alert.

Dacă demența face mai dificilă evitarea stimulilor perturbatori, atunci aceste probleme ar putea crește riscul de accidente la volan, un lucru care este investigat în prezent la Universitatea Loughborough (Anglia).

Cum memorează fețele persoanele cu demență?

Există unele dovezi care sugerează că persoanele cu demență tind să proceseze ineficient fețele persoanelor noi. Cu alte cuvinte, nu urmăresc modelul obișnuit de scanare a feței persoanei cu care vorbesc.

La persoanele sănătoase, acest lucru ar fi de la ochi la nas, la gură. Facem acest lucru pentru a „imprima” fața în memorie și pentru a o reține pentru mai târziu. Unii oameni pot uneori să simtă când persoana cu care vorbesc nu face asta.

De fapt, unii medici care lucrează cu persoane cu demență își pot da seama că o persoană are demență atunci când o întâlnesc. Persoanele cu demență pot părea uneori pierdute, pentru că nu își mută intenționat ochii pentru a explora mediul, inclusiv pe cel al feței persoanelor pe care tocmai le-au întâlnit.

Ar urma ca mai târziu să nu mai puteți recunoaște oamenii pentru că nu le-ați „salvat” caracteristicile. Astfel, această problemă timpurie în a nu recunoaște persoanele pe care tocmai le-ați întâlnit ar putea fi legată de mișcarea ineficientă a ochilor la fețele noi, în loc să fie o tulburare pură a memoriei.

Cu toate aceste descoperiri interesante, tratarea problemelor de memorie folosind mișcările deliberate ale ochilor la persoanele în vârstă nu a fost încă realizată prea mult. De asemenea, utilizarea deficitelor din mișcările ochilor ca diagnostic încă nu este o caracteristică obișnuită, în ciuda posibilităților în ceea ce privește tehnologia mișcărilor ochilor.

Unul dintre blocaje ar putea fi accesul la tehnologiile de urmărire a ochilor, care sunt scumpe și necesită formare pentru utilizare și analiză. Până când vom avea trackere pentru ochi mai ieftine și ușor de utilizat, utilizarea mișcărilor ochilor ca instrument de diagnostic pentru Alzheimer în stadiul incipient nu este posibilă în afara laboratorului.

Vă recomandăm să citiți și:

Oamenii de știință au creat o șosetă electronică care detectează stilul de mers nesănătos

Unii oameni chiar pot suferi o supradoză de pepene

Unui șoarece i-au crescut șase picioare în urma unui experiment genetic

Test de cultură generală. Poate fi băută apa din cactuși?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase