Home » Știință » A fost detectată o nouă exoplanetă de tip Jupiter

A fost detectată o nouă exoplanetă de tip Jupiter

Publicat: 11.04.2024

O echipă internațională de astronomi raportează că a detectat o exoplanetă de tip Jupiter tânără și caldă care orbitează în jurul unei stele îndepărtate. Noua lume străină este denumită TOI-4862 b (sau NGTS-30 b).

Descoperirea a fost publicată pe serverul de preprint arXiv.

Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) al NASA a identificat peste 7.100 de candidați de exoplanete (obiecte de interes TOI ale TESS), dintre care 432 au fost confirmate până în prezent. Din momentul lansării sale, în aprilie 2018, satelitul a efectuat un sondaj al aproximativ 200.000 dintre cele mai strălucitoare stele apropiate de Soare, cu scopul de a căuta exoplanete în tranzit.

Cercetătorii au descoperit încă o exoplanetă de tip Jupiter

Recent, un grup de astronomi condus de Matthew Battley, de la Universitatea din Geneva (Elveția) a confirmat un alt TOI monitorizat de TESS. Cercetătorii au identificat un semnal de tranzit în curba de lumină a TOI-4862, o stea de tip G tânără situată la aproximativ 762 de ani-lumină distanță. Natura planetară a acestui semnal a fost confirmată prin observații de urmărire.

„NGTS-30 b/TOI-4862 b a fost descoperită inițial printr-un singur tranzit în fotometria TESS, înainte ca fotometria arhivată de la NGTS (Next Generation Transit Survey) și EulerCam să fie utilizate pentru a rafina perioada planetară”, au scris cercetătorii în lucrare.

Această exoplanetă de tip Jupiter, TOI-4862 b, are o rază de 0,93 din raza lui Jupiter și masa sa este de aproximativ 0,96 mase ale lui Jupiter. Planeta își orbitează gazda la fiecare 98,3 zile pe o orbită moderat excentrică (cu o excentricitate de 0,294), la o distanță de 0,41 AU (Unități Astronomice) de aceasta. Datorită unei astfel de excentricități, temperatura de echilibru a lui TOI-4862 b variază probabil între 274 și 500 K.

Ce este remarcabil la noua planetă?

Steaua-gazdă, TOI-4862, este cu câteva procente mai mică și mai puțin masivă decât Soarele și vârsta sa este estimată la 1,1 miliarde de ani. Steaua are o temperatură de aproximativ 5.455 K și metalicitatea sa este la un nivel de -0,03 dex, notează Phys.org.

Parametrii detectați fac din TOI-4862 b unul dintre cei mai tineri Jupiteri calzi descoperiți până acum. Bazându-se pe modelarea interioară, astronomii au constatat că TOI-4862 b are o fracție de elemente grele de 0,23 și o îmbogățire a elementelor grele de 20, ceea ce arată că această exoplanetă este îmbogățit în metale în comparație cu gazda sa.

Însumând rezultatele, autorii studiului au subliniat unicitatea lui TOI-4862 b, propunând investigarea ulterioară a acestei lumi exoplanetare interesante.

„Vârsta stelei, de 1,1 miliarde de ani, face ca NGTS-30 b/TOI-4862 b să fie unul dintre cei mai tineri Jupiteri calzi găsiți, adăugând un nou sistem crucial cu care să înțelegem scara de timp a evoluției acestor planete. Observațiile ulterioare ale unghiului de rotație-orbită și ale atmosferei acestei planete vor ajuta la definirea mai clară a istoriei de migrație și a compoziției acestui sistem interesant”, concluzionează oamenii de știință.

Vă recomandăm să citiți și:

Să fie acesta sfârșitul Observatorului de raze X Chandra al NASA?

Surpriză! Mesajul trimis de sonda Voyager 1, după cinci luni de tăcere

Telescopul Spațial James Webb al NASA a descoperit alcool în spațiul cosmic

Gravitația planetei Marte ar influența oceanele Pământului, sugerează cercetătorii

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase