Test de cultură generală. Cum este extrasă cofeina din cafea?
Boabele de cafea conțin în mod natural cofeină. Dar cum este extrasă cofeina din cafea pentru băuturile decofeinizate?
Deși un impuls de cofeină este exact ceea ce caută multe persoane atunci când se îndreaptă spre o ceașcă de cafea, boabele pot fi procesate pentru a îndepărta cea mai mare parte din stimulent, creând o băutură care poate fi savurată și seara fără a afecta somnul.
Cum este extrasă cofeina din cafea? Există mai multe metode diferite folosite pentru a scăpa de cofeină din boabe, toate fiind realizate în timp ce acestea sunt încă verzi. Decofeinizarea este adesea asociată cu cafeaua mai puțin aromată pentru că este un pic complicat să se îndepărteze doar cofeina și nu și oricare dintre numeroasele substanțe chimice de aromă, iar boabele decofeinizate sunt cunoscute a fi dificil de prăjit corespunzător.
Cum este extrasă cofeina din cafea?
Cele mai comune metode de decafeinizare implică solvenți chimici, cum ar fi acetatul de etil sau diclormetanul.
În metoda directă, boabele de cafea sunt aburite și apoi clătite în mod repetat cu solventul chimic pentru a îndepărta cofeina.
În metoda indirectă, agentul chimic nu intră niciodată în contact cu boabele, ci tratează apa încărcată cu cofeină în care boabele au fost înmuiate timp de mai multe ore. După ce cofeina este îndepărtată din apă cu solventul, soluția aromată a boabelor este reintrodusă, permițându-le multor uleiuri și arome să fie reabsorbite.
În ambele procese, solvenții sunt clătiți sau evaporați din boabele verzi și se vaporizează în continuare în timpul prăjirii, ceea ce înseamnă că doar cantități infime (care sunt considerate sigure pentru consum) sunt prezente în boabele decafeinizate pe care le achiziționați, potrivit Britannica.
O altă metodă, cunoscută sub numele de Swiss Water Processt, se bazează exclusiv pe filtrare cu apă și carbon. Boabele de cafea sunt mai întâi înmuiate în apă fierbinte pentru a extrage cofeina și componentele lor aromate.
Boabele inițiale sunt apoi eliminate, iar apa rezultată bogată în arome (numită „extract de cafea verde”) este trecută printr-un filtru de carbon dimensionat pentru a captura doar moleculele mari de cofeină. Extractul de cafea verde decofeinizat este apoi folosit pentru a spăla și filtra următoarea serie de boabe. Cofeina este astfel filtrată din boabe fără a fi nevoie de agenți chimici și fără ca boabele să își piardă multe dintre componentele lor aromatice. Aceasta este metoda principală folosită pentru a decofeiniza boabele de cafea organice.
Metoda „CO2 supercritic”
În cele din urmă, metoda numită științific „CO2 supercritic” folosește dioxid de carbon (CO2) la temperaturi și presiuni ridicate pentru a acționa ca gaz și lichid. Acest CO2 supercritic pătrunde în crăpăturile boabelor de cafea ca un gaz, dar dizolvă cofeina ca un lichid.
După ce boabele au fost înmuiate în apă (un proces care extinde structurile celulare și face mai ușor de extras moleculele de cofeină), acestea sunt expuse la CO2 supercritic timp de câteva ore. CO2-ul cu cofeină se lichefiază și se evaporă, iar apoi boabele sunt procesate. Deoarece această metodă lasă intacți carbohidrații și proteinele, există mai puține modificări de gust ca urmare a decofeinizării.
Vă recomandăm să citiți și:
Cum s-au schimbat motivele de divorț din anii 1950 și până astăzi?
Oamenii care trăiesc în orașe cu multă verdeață au o sănătate mintală mai bună
Oamenii care mănâncă mulți carbohidrați rafinați sunt mai puțin atrăgători
Descoperire neașteptată! Pierderea în greutate crește riscul de cancer