Savurarea unui pepene roșu reprezintă un „ritual de trecere” la lunile de vară pentru unii dintre noi, dar pentru persoanele cu boală renală cronică (BRC), o supradoză de pepene poate deveni periculoasă.
Așa s-a întâmplat cu trei pacienți cu BRC prezentați într-un nou studiu de caz, care au ajuns să se îmbolnăvească grav după ce au consumat cantități excesive de pepene roșu; dar de ce au avut nevoie de îngrijire medicală?
Răspunsul constă în faptul că pepenele roșu are mai mult decât apă. Acest fruct suculent este plin de vitamine și minerale, cel mai dominant fiind potasiul. O felie de pepene roșu (aproximativ 286 de grame) conține 320 de miligrame de potasiu, ceea ce reprezintă aproximativ 12% din aportul zilnic recomandat pentru femei și în jur de 9% pentru bărbați, potrivit IFL Science.
Pentru o persoană sănătoasă obișnuită, pepenele roșu reprezintă, prin urmare, o sursă bogată (și delicioasă) de potasiu, lucru util având în vedere numeroasele roluri în organism ale acestei substanțe. Potasiul este folosit de nervi pentru a transmite semnale, cum ar fi cele care provoacă contracția musculară, este utilizat în menținerea nivelurilor normale de lichide în afara celulelor și la menținerea tensiunii arteriale sub control.
În circumstanțe normale, excesul de potasiu care nu este utilizat în aceste procese este eliminat de rinichi prin urină. Cu toate acestea, pentru persoanele cu BRC, rinichii nu sunt atât de eficienți în filtrarea potasiului.
Acest lucru a însemnat că pentru cei trei pacienți din studiul de caz, o supradoză de pepene, bogat în potasiu, a dus la dezvoltarea unei hiperkaliemii severe, o afecțiune care înseamnă că există prea mult potasiu în sânge.
Pacienții aveau între 6,6 și 7,4 milimoli de potasiu pe litru în sânge, intervalul normal fiind între 3,5 și 5,0 mmol/L. Toți cei trei consumaseră cantități mari de pepene roșu, fie sub formă naturală, fie sub formă de suc, în fiecare zi timp de trei săptămâni până la două luni.
Cu toate că pacienții au fost văzuți de profesioniști din domeniul sănătății, hiperkalemia nu duce întotdeauna la simptome evidente, așa cum a fost cazul pentru unul dintre cei trei pacienți. Cu toate acestea, poate avea și unele simptome destul de grave.
Ceilalți doi pacienți, de exemplu, au prezentat probleme cardiace atribuite excesului de potasiu; unul avea o frecvență cardiacă mai lentă decât normalul și al doilea primise un șoc electric de la un implant de defibrilator conceput pentru a restabili ritmul cardiac normal.
Alte simptome pot include slăbiciune musculară, senzații de furnicături, greață și, în cazuri grave sau severe, dificultăți de respirație și dureri în piept.
Din fericire, chiar dacă poate fi gravă, hiperkalemia poate fi tratată. În cazul pacienților din studiu, tratamentul lor imediat a implicat medicamente, dar s-a recomandat și reducerea consumului de pepene roșu. Verificările de după câteva luni au arătat că toți și-au redus consumul și, prin urmare, nivelurile lor de potasiu s-au întors la normal.
Autorii studiului de caz speră că acesta va aduce la cunoștință pericolele puțin cunoscute ale consumului excesiv de pepene roșu pentru persoanele cu BRC.
„Pepenele roșu este un fruct de vară popular și deși bananele, cartofii și roșiile sunt notorii pentru cauzarea hiperkalemiei, riscul de hiperkalemie după consumul excesiv de pepene roșu este adesea trecut cu vederea. Recunoașterea cauzelor hiperkalemiei este crucială în tratament și pentru prevenirea episoadelor viitoare”, scriu ei.
Studiul este publicat în Annals of Internal Medicine: Clinical Cases.
Oamenii care mănâncă mulți carbohidrați rafinați sunt mai puțin atrăgători
Descoperire neașteptată! Pierderea în greutate crește riscul de cancer
Boala Alzheimer ar putea fi cauzată de o particulă din aer
Metoda simplă care te scapă de contaminarea cu E. coli din salata verde