Home » Știință » Cafeaua fără cofeină conține o substanță ce cauzează cancer, spun experții

Cafeaua fără cofeină conține o substanță ce cauzează cancer, spun experții

Publicat: 09.04.2024

Vești îngrijorătoare: cafeaua decofeinizată conține o substanță toxică ce poate cauza cancer.

Cafeaua decofeinizată conține o substanță toxică ce poate cauza cancer, ceea ce i-a determinat pe activiștii din domeniul sănătății și mediului să ceară interzicerea substanței în procesul de fabricare a cafelei decofeinizate.

Substanța în discuție se numește diclormetan și este folosită pentru a elimina cofeina din boabele de cafea. Substanța este de asemenea utilizată ca solvent în diverse procese de fabricație și comerciale, dar guvernul federal din SUA a interzis utilizarea sa ca decapant pentru vopsele în 2019 și acum ia în considerare o interdicție aproape completă a utilizării sale pentru consumatori și industrie, cu excepția unor cadre limitate.

Cafeaua decofeinizată conține o substanță toxică

Motivul? Cercetările arată că expunerea pe termen scurt la substanța chimică poate afecta sistemul nervos central. Și expunerea la substanță pe o perioadă mai lungă poate cauza cancer de ficat și plămâni, precum și deteriorarea generală a ficatului, subliniază Futurism.

Și totuși, Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) permite utilizarea diclormetanului pentru producția de alimente în procesul de fabricare a cafelei decofeinizate.

La sfârșitul anului trecut, CNN relata că un grup de activiști pentru sănătate, printre care Environmental Defense Fund și Breast Cancer Prevention Partners, au depus o petiție la FDA solicitându-i agenției să interzică diclormetanul în procesul de producție a cafelei decofeinizate.

FDA a publicat petiția în ianuarie și a acceptat comentarii publice cu privire la cerere până în martie.

Ce alternativă există?

În prezent, reglementările federale permit utilizarea diclormetanului ca solvent pentru a îndepărta cofeina din boabele de cafea, cu condiția ca substanța să nu „depășească 10 părți pe milion (0,001%) în cafeaua prăjită decofeinizată și în extractul de cafea solubilă decofeinizată (cafea instant)”.

Maria Doa, director senior al politicii chimice la Environmental Defense Fund, a argumentat că această reglementare este „de câteva decenii și evident învechită”.

„Deși nivelurile de diclormetan pot fi în general minime, substanța este complet nejustificată deoarece există procese mai sigure pentru decofeinizarea cafelei care sunt disponibile și sunt utilizate”, a spus Doa.

Metodele care nu necesită utilizarea diclormetanului includ utilizarea dioxidului de carbon ca solvent pentru a îndepărta cofeina și Procesul Swiss Water, care implică înmuierea boabelor în apă caldă și folosirea de solvenți organici în loc de diclormetan.

În timp ce este așteptată o decizie a FDA cu privire la diclormetan, dacă doriți să beți cafea decofeinizată, Doa a spus că doritorii ar trebui să caute boabe organice sau etichetate ca fiind trecute prin Procesul Swiss Water.

Vă recomandăm să citiți și:

Ce muzică ascultă oamenii cu tulburarea de personalitate borderline?

Milioane de americani au tulburări cognitive fără să știe

Oamenii care trăiesc în orașe își pierd capacitatea de a digera plantele

Ce se întâmplă cu timpul atunci când ți-l petreci în natură?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase