Riscurile pentru sănătate asociate consumului de produse din tutun și canabis sunt bine cunoscute în prezent. Mult mai puțin înțelese sunt riscurile asociate cu vapatul, în special la produsele aromate populare în rândul tinerilor. Ce efecte au aditivii din țigările electronice asupra plămânilor?
Aceasta este o problemă tot mai urgentă: Institutul de Statistică al Canadei spune că unul din zece canadieni cu vârsta între 20 și 24 de ani și unul din 15 cu vârsta între 15 și 19 ani au raportat că au vapat în fiecare zi în 2022.
Cercetătorii de la Universitatea Concordia (Canada) arată cum aditivii din țigările electronice cum sunt tocoferolul, un compus organic mai bine cunoscut sub numele de vitamina E, și acetatul de tocoferol pot deteriora plămânii.
Studiul, publicat în jurnalul Langmuir, se adaugă la corpul în creștere de literatură de specialitate despre ceea ce a devenit cunoscut sub numele de leziune pulmonară asociată utilizării produselor de vapare sau de țigări electronice (EVALI).
Atunci când este încălzit și inhalat, compusul se încorporează în surfactantul pulmonar, o membrană lipidică-proteică nanoscopică ce acoperă suprafața alveolelor și reglează schimbul de oxigen-dioxid de carbon și stabilizează tensiunea suprafeței plămânilor în timpul respirației.
Studiul a fost condus de Christine DeWolf, profesoară la Departamentul de Chimie și Biochimie și cofondatoare a Centrului de Cercetare Nanoștiințifică. Cercetătorii au folosit membrane-model cu grosimea de doar o moleculă, numite filme Langmuir, pentru a simula expansiunea și comprimarea surfactantului pulmonar. Apoi au adăugat vitamina E, care este structural similară lipidelor găsite în membrană.
Oamenii de știință au folosit diferite tehnici de observație, incluzând microscopie, difracție cu raze X și reflexie cu raze X. Cercetătorii au observat cum prezența aditivului a schimbat proprietățile surfactantului și au monitorizat schimbările pe măsură ce au adăugat mai mult aditiv, exact cum ar acumula și reține compusul în plămâni un surfactant real.
„Putem vedea că prezența vitaminei E schimbă proprietățile funcționale ale surfactantului”, explică DeWolf, citată de Medical Xpress.
„Oxigenul este schimbat cu dioxidul de carbon prin intermediul surfactantului pulmonar, deci dacă proprietățile surfactantului sunt alterate, atunci poate fi afectată și capacitatea de schimbare a gazelor. Iar dacă tensiunea suprafeței este modificată, aceasta afectează respirația. Așa că, combinate, aceste schimbări fac respirația mai dificilă. Credem că aceasta este baza moleculară care contribuie la senzația de lipsă de aer și la scăderea nivelurilor de oxigen observate la persoanele care suferă de EVALI”, explică cercetătoarea.
Acest studiu este primul dintr-un proiect mai amplu care analizează componentele soluțiilor de vapat care livrează nicotină sau canabinoizi.
„Multe dintre componentele din aceste soluții sunt aprobate de Administrația pentru Alimente și Medicamente a Statelor Unite pentru alte utilizări. Dar ratele ridicate de încălzire necesare pentru vaporizarea acestor componente pot provoca reacții chimice suplimentare. Componentele care sunt efectiv inhalate pot să nu fie cele din lichidul original”, spune DeWolf.
„Înțelegerea impactului pe care îl au aditivii din țigările electronice asupra surfactantului pulmonar este vitală, în special pentru generațiile mai tinere care sunt mai influențate de tendințele de vapat”, spune masteranda Panagiota Taktikakis, autoarea principală a studiului.
„Această cercetare dezvăluie perspective critice asupra consecințelor potențiale pe termen scurt și lung ale vapării, ajutându-i pe indivizii tineri să facă alegeri informate despre sănătatea și starea lor de bine”, adaugă ea.
Cercetătorii spun că speră ca munca lor să poată fi folosită pentru a educa autoritățile de reglementare despre riscurile pe care le presupun anumiți agenți purtători și dacă aditivii pe care îi conțin pot inhiba funcția pulmonară.
Plasticul a ajuns până și în arterele înfundate ale oamenilor
Cum s-au schimbat motivele de divorț din anii 1950 și până astăzi?
Oamenii care trăiesc în orașe cu multă verdeață au o sănătate mintală mai bună
Oamenii care mănâncă mulți carbohidrați rafinați sunt mai puțin atrăgători