Materia întunecată ar putea susține viața pe planetele „orfane”, fără un Soare
În serialul SF de succes „3 Body Problem”, de pe Netflix, mai multe dintre personajele principale primesc un joc video de realitate virtuală (VR) misterios în care protagonistul este rugat să ajute o specie extraterestră să rezolve o problemă: cum să prezică mișcarea celor trei sori ai planetei lor. Ce legătură are acest lucru cu faptul că materia întunecată ar putea susține viața pe planetele „orfane”?
Problema celor trei corpuri este una interesantă și reală, punându-i pe extratereștrii simulați în fața unei sarcini aparent imposibile de a supraviețui pe o lume aruncată în haos de către cei trei sori care o influențează.
Există și alte planete ipotetice unde viața poate să apară (sau nu, dacă nu se dovedește a exista), în ciuda provocărilor similar de stranii. Un astfel de tip de lume, propus de cosmologul Dan Hooper și de astronomul Jason Steffen în 2012, se bazează pe faptul că materia întunecată ar putea susține viața.
Materia întunecată ar putea susține viața pe unele planete. Dar în ce condiții?
Din câte pot spune astronomii care studiază Universul observabil, doar aproximativ 5% din acesta este alcătuit din materie. Restul, adică cea mai mare parte a acestuia, este alcătuit din materie întunecată (aproximativ 27%) și energie întunecată (aproximativ 68%), amintește IFL Science.
Materia întunecată este o materie invizibilă care nu emite lumină proprie și interacționează cu materia normală doar prin gravitație, lucru despre care putem vedea dovezi în galaxii și roiuri de galaxii. După cum este explicat în studiul din 2012, atunci când particulele masive cu interacțiune slabă (WIMPS) se adună, ele se anihilează reciproc, eliberând energie.
„Masa materiei întunecate conținută în universul nostru reprezintă o rezervă de energie enormă, de aproximativ 103 ori mai mare decât energia totală care ar fi eliberată prin fuziunea întregului hidrogen din Univers în heliu”, explică articolul. Cu toate acestea, materia întunecată în general nu se ciocnește suficient pentru a elibera suficientă energie pentru a avea un impact la scară ecologică.
„O excepție de la această concluzie, totuși, ar putea fi găsită pentru particulele de materie întunecată care au devenit capturate gravitațional în interiorul unei planete. Materia întunecată, sub forma particulelor masive cu interacțiune slabă (WIMPS), este în general prevăzută să interacționeze cu nucleele, permițându-le să își piardă impulsul și să devină legate gravitațional și capturate de stele sau planete. După ce se acumulează în interiorul unei planete, aceste particule de materie întunecată pot, în multe modele, ulterior să se anihileze pentru a produce particule energetice care sunt apoi absorbite de materialul înconjurător”, au scris cercetătorii în studiu.
O altfel de viață
Interacțiunile din interiorul Pământului ar justifica doar câțiva megawați de energie. Totuși, planetele mai masive din zonele de densitate mare și mișcare lentă a materiei întunecate ar putea captura suficientă materie întunecată pentru a încălzi planeta suficient pentru a menține apa în stare lichidă la suprafață. Acest lucru ar fi plauzibil, conform echipei, chiar și pe planete „orfane”, fără un Soare.
„Pe aceste planete rare, materia întunecată, nu lumina de la o stea gazdă, este cea care face posibilă apariția, evoluția și supraviețuirea vieții”, au scris oamenii de știință.
Aceste planete, dacă există, ar fi cel mai probabil găsite în zone cu multă materie întunecată, cum ar fi în galaxiile sferoidale pitice sau în centrul galaxiilor precum Calea Lactee. Viața pe aceste planete ar fi foarte diferită de cea de pe Pământ, probabil existând pe un strat subțire de suprafață deasupra unui interior topit. Dar în ceea ce privește evoluția vieții complexe, o astfel de planetă ar putea avea câteva avantaje, principalul fiind timpul. Conform echipei, dacă suficientă materie întunecată este capturată de o astfel de planetă, aceasta ar putea menține suprafața destul de caldă pentru ca apa lichidă să fie prezentă timp de trilioane de ani.
„Datorită duratei de viață extrem de lungi, aceste planete s-ar putea dovedi a fi ultimul bastion al vieții în universul nostru”, concluzionează studiul.
Deși nu este clar cum am putea detecta astfel de planete, este posibil să existe planete, poate libere de stelele lor gazdă și plutind prin spațiul interstelar, care să susțină viața într-un mediu destul de stabil pentru locuitorii săi. Cine știe ce fel de viață ar putea evolua pe aceste planete?
Studiul a fost publicat în Journal of Cosmology and Astroparticle Physics.
Vă recomandăm să citiți:
Telescopul Spațial James Webb al NASA a descoperit alcool în spațiul cosmic
Gravitația planetei Marte ar influența oceanele Pământului, sugerează cercetătorii
Civilizațiile extraterestre ar putea fi blocate pe lumile lor de origine