Cea mai bună rută posibilă pentru a ieși din Sistemul Solar
Toate planetele din Sistemul Solar sunt învăluite de o bulă gigantică formată din particule încărcate produse în mod constant de Soare. Această bulă se numește heliosferă, iar limita sa servește drept graniță a Sistemului Solar.
Așadar, dacă dorim vreodată să părăsim Sistemul Solar și să călătorim spre alte stele, trebuie mai întâi să găsim o modalitate de a traversa heliosfera.
În mod surprinzător, o echipă de cercetători susține că a descoperit cea mai bună cale de ieșire posibilă prin această bulă gigantică.
Ei definesc pur și simplu heliosfera ca fiind regiunea care se află direct sub influența Soarelui. Unii susțin că bula are forma unui croissant, alții o consideră sferică, în timp ce mulți alții cred că are forma unui glonț sau a unei mingi de plajă. Această confuzie există deoarece nu se poate afla forma exactă a unui obiect în timp ce ne aflăm în interiorul lui.
,,Suntem ca niște peștișori aurii care încearcă să înțeleagă acvariul de la interior”, a declarat Sarah A. Spitzer, primul autor al studiului și cercetător la Universitatea din Michigan.
Unde se află granița Sistemului Solar?
Acesta este motivul pentru care mai mulți oameni de știință din întreaga lume, inclusiv autorii studiului, au dezvoltat concepte de misiune pentru a demonstra cum sondele interstelare pot părăsi heliosfera și să o vadă din exterior.
,,O viitoare misiune a unei sonde interstelare va fi prima noastră oportunitate de a vedea cu adevărat heliosfera, casa noastră, din exterior și de a înțelege mai bine locul ei în mediul interstelar local”, a adăugat Spitzer.
Cu toate acestea, noul studiu susține că, pentru a ieși din heliosferă, o sondă ar trebui să urmeze o traiectorie care traversează partea laterală a cozii heliosferei.
Aceștia au comparat șase traiectorii ale sondei și au constatat că randamentul maxim și o vedere clară a formei heliosferei sunt obținute atunci când sonda iese prin coadă, scrie InterestingEngineering.
În august și septembrie 1977, NASA a lansat Voyager 2 și, respectiv, Voyager 1, pentru a studia spațiul interstelar. Misiunea a fost un succes, iar aceste nave spațiale au devenit primele obiecte create de om care au traversat heliosfera.
Sondele interstelare pot părăsi heliosfera
Sondele Voyager au fost concepute să dureze doar cinci ani, dar acestea sunt încă active.
Cu toate acestea, ele nu mai pot detecta activitatea plasmatică a Soarelui nostru și, prin urmare, nu mai pot furniza informații despre heliosferă. Acesta este motivul pentru care mulți oameni de știință doresc ca NASA să aprobe o misiune de sondare interstelară.
Un raport privind conceptul misiunii realizat de Laboratorul de Fizică Aplicată al Universității Johns Hopkins sugerează că oamenii ar trebui să vizeze o sondă proiectată să dureze 50 de ani.
O astfel de sondă ar furniza informații valoroase despre heliosferă.
Studiul este publicat în revista Frontiers in Astronomy and Space Sciences.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Omenirea ar putea ajunge în spațiul interstelar în doar cinci ani
NASA a pierdut temporar contactul cu sonda Voyager 2
Sonda Voyager 2 a NASA a transmis primele date de dincolo de Sistemul nostru Solar
”Bula” ce ne protejează Sistemul Solar va fi analizată de o sondă NASA