Home » Știință » Sezonul alergiilor ar putea începe mai devreme anul acesta

Sezonul alergiilor ar putea începe mai devreme anul acesta

Publicat: 04.04.2024

După o iarnă blândă în cea mai mare parte a Statelor Unite, care i-a urmat unui an de căldură record pe timp de vară pe planetă, sezonul alergiilor începe să își facă simțită prezența.

Potrivit Fundației Americane pentru Astm și Alergii, mai mult de 80 de milioane de americani suferă de strănut, ochi iritați, nas care curge și alte simptome ale alergiilor sezoniere.

Un studiu din 2021 a descoperit că sezonul alergiilor de primăvară începe cu aproximativ 20 de zile mai devreme în America de Nord din cauza schimbărilor climatice cauzate de om. Concentrațiile de polen au crescut cu aproximativ 20% în întreaga țară începând cu 1990, Vestul Mijlociu și Texasul văzând cele mai mari creșteri.

O combinație de temperaturi mai ridicate, concentrații mai mari de dioxid de carbon și mai multe precipitații pot contribui la producerea de mai mult polen de către plante, pe o perioadă mai lungă de timp, scrie PopSci.

Care este motivul pentru care sezonul alergiilor începe mai devreme?

Anul acesta, polenul a apărut mai devreme, conform dr. Rachna Shah, alergolog și directoare a Centrului pentru Alergii al Loyola Medicine. Ea obișnuiește să analizeze nivelul de polen din Chicago în aprilie, dar a observat că polenul de copaci era deja la un nivel moderat la mijlocul lunii februarie.

„Acest sezon a fost atât de nebun. Evident, a fost o iarnă destul de blândă, dar nu mă așteptam să vină atât de devreme”, a declarat Shah.

Shah crede, de asemenea, că sezonul alergiilor din acest an va fi mai lung decât în alți ani dacă vremea rămâne neobișnuit de caldă.

Polenul de la copaci și de la alte plante este unul dintre cei mai comuni factori declanșatori ai alergiilor sezoniere. La începutul primăverii, polenul de copaci tinde să fie cel mai mare declanșator alergen, urmat de cel de iarbă și cel al buruienilor. Ambrozia, plantele din genul Solidago, praful și mucegaiul pot, de asemenea, declanșa alergii pentru unii oameni.

Diferența dintre alergie și răceală?

Deoarece alergiile vin însoțite în mod tipic de strănut, tuse, ochi iritați și durere în gât, poate fi dificil să le deosebiți de o răceală obișnuită. Conform dr. Rita Kachru, de la UCLA Health, durerile musculare, durerile articulare, oboseala și febra sunt un semn sigur că aceste simptome provin de la răceală și nu de la alergii.

Simptomele care se agravează în jurul aceleiași perioade în fiecare an și istoricul familial de alergii sezoniere sunt și acestea utile pentru determinarea cauzei simptomelor.

Conform Clinicii Mayo, unul dintre primele lucruri care pot fi făcute este reducerea expunerii. Acest lucru poate însemna evitarea ieșirii în zilele cu vânt, când polenul este purtat în aer; schimbarea hainelor și duș după ce ajungeți în casă; și chiar clătirea nasului.

Cea mai bună perioadă pentru a ieși afară este după ploaie, când o parte din polen a fost spălat. Nivelul de polen din zonă poate fi monitorizat online sau în prognozele meteo.

Cum să ne ferim de polen în sezonul alergiilor?

Există și mai multe remedii disponibile fără prescripție medicală, atât sub formă de comprimate cât și sub formă de spray nazal, care pot ajuta cu simptomele atunci când sunt luate corect. Acestea includ fexofenadina (Allegra), loratadina (Claritin), levocetirizina (Xyzal) și cetirizina (Zyrtec). Unele spray-uri nazale cu steroizi comune includ budesonida (Benacort), fluticazonă (Flonase), triamcinolonă (Nasacort) și mometazonă (Nasonex).

Profesioniștii medicali avertizează împotriva utilizării produselor care conțin pseudoefedrină, cum ar fi Sudafed, pentru mai mult de o zi sau două. Aceste medicamente pot crește ritmul cardiac și tensiunea arterială. Un grup de medici a emis în 2020 ghiduri care nu au recomandat utilizarea Benadryl pentru tratarea alergiilor. Medicamentul poate avea efecte sedative și poate provoca confuzie la unii pacienți.

Dacă simptomele sunt severe și durează mai multe luni, este important să discutați cu un profesionist medical și să vă testați pentru a vedea exact la ce reacționează organismul. Sunt disponibile și injecții pe termen lung pentru alergii care pot ajuta cu reacțiile mai severe.

Acest articol nu reprezintă sfaturi medicale.

Vă recomandăm să citiți și:

Un studiu arată că temele la matematică pot face mai mult rău decât bine

Dovedit științific sau publicitate falsă: Pericolul din produsele cosmetice

De ce tinerii trebuie ajutați mai mult decât bătrânii: „Îmbătrânirea poate fi amânată”

Ar putea fi vaccinul împotriva tuberculozei cea mai ieftină armă în lupta cu boala Alzheimer?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase