În urmă cu cinci ani, Telescopul Spațial Spitzer al NASA a descoperit „o familie” de șapte exoplanete stâncoase ce orbitează aceeași stea, numită TRAPPIST-1. Acum, cea mai nouă jucărie a oamenilor de știință de la NASA, Telescopul Spațial James Webb, a măsurat temperatura de pe una dintre aceste lumi, anume TRAPPIST-1b, iar rezultatele au fost publicate în jurnalul Nature.
Să începem cu vestea proastă: planeta asemănătoare Pământului este aproape sigur nelocuibilă.
Astronomii au folosit instrumentul MIRI de la bordul Telescopului Webb și au căutat emisiile termale ale planetei. Astfel, Webb a dezvăluit că TRAPPIST-1b este extrem de fierbinte – în jur de 232 de grade Celsius – și că cel mai probabil nu are atmosferă.
Descoperirea reprezintă încă o premieră pentru Telescopul Webb, care a continuat să producă rezultate uimitoare de la lansarea din 25 decembrie 2021.
„Aceasta este prima detectare de orice formă de lumină emisă pe o exoplanetă atât de mică precum planetele stâncoase din Sistemul Solar. Niciun alt telescop nu a mai avut sensibilitatea necesară pentru a măsura o lumină atât de slabă”, au transmis oficialii de la NASA într-un comunicat de presă.
Comunitatea astronomică a fost extrem de încântată atunci când cele șapte exoplanete TRAPPIST-1 au fost descoperite, având în vedere că toate sunt de mărimea Pământului și sunt situate în zona locuibilă a stelei-gazdă, regiunea care este tocmai la distanța potrivită de stea încât apa în stare lichidă să existe pe suprafața unei planete. Sistemul este „un laborator grozav” pentru studiul planetelor stâncoase, a adăugat Elsa Ducrot, astronom la French Alternative Energies and Atomic Energy Commission (CEA) și unul dintre autorii studiului din jurnalul Nature.
Chiar și așa, planetele TRAPPIST-1 sunt foarte departe de noi, la 378 de trilioane de kilometri distanță. De asemenea, planetele orbitează o stea mult mai mică și mai roșie decât Soarele, cunsocută drept o stea pitică M.
„Există de 10 ori mai multe astfel de stele în Calea Lactee decât există stele precum Soarele nostru și este de două ori mai probabil ca acestea să aibă planete stâncoase”, a mai precizat NASA.
Problema este că stelele pitice M sunt mult mai active decât Soarele nostru, adesea producând raze de înaltă energie ce ar putea fi periculoase pentru viața extraterestră sau atmosfera unei planete.
Adevărata comoară de aici este că Telescopul Webb a fost capabil să facă astfel de măsurători și că va continua să le facă, să exploreze atmosferele și temperaturile de pe alte lumi.
„Aceasta este prima dată când putem detecta emisia de la o planetă stâncoasă și temperată. Este un pas cu adevărat important în descoperirea de exoplanete”, a explicat și Pierre-Olivier Lagage, autor al studiului și astronom la CEA, citat de LiveScience.
Telescopul Spațial James Webb al NASA a descoperit alcool în spațiul cosmic
Surpriză de proporții cosmice: Ce sunt punctele roșii din imaginile Telescopului Webb?
Telescoapele Hubble și Webb s-au aliat și au măsurat expansiunea Universului
19 galaxii spiralate, surprinse de Telescopul James Webb în imagini amețitoare