Resturile de la asteroidul lovit de NASA în 2022 ar putea lovi planeta Marte
În 2022, NASA a trimis intenționat nava sa spațială Double Asteroid Redirection Test (DART) într-un asteroid mic numit Dimorphos, un test de referință pentru a vedea dacă am putea devia roci spațiale potențial periculoase în viitor. Ce se întâmplă acum cu resturile de la asteroidul lovit de NASA?
Coliziunea efectiv revoluționară s-a dovedit a fi într-adevăr suficient de puternică pentru a-l devia pe Dimorphos de pe traiectoria sa, lăsând în urmă un uriaș nor de bolovani, rocă liberă și praf, după cum au arătat imagini spectaculoase captate de Telescoapele Spațiale Hubble și James Webb ale NASA.
Distanța pe care o vor parcurge acești bolovani este considerabilă. Deși oamenii de știință au concluzionat că niciunul dintre ei nu va lovi Pământul, aceștia vor „traversa orbita lui Marte”, a spus cercetătorul Marco Fenucci, de la Near-Earth Objects Coordination Center al Agenției Spațiale Europene, coautor al unui studiu publicat în jurnalul Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.
Ce se va întâmpla peste 6.000 de ani cu resturile de la asteroidul lovit de NASA?
Resturile de la asteroidul lovit de NASA ar putea lovi planeta Marte și dacă ar perfora atmosfera subțire a Planetei Roșii peste aproximativ 6.000 de ani, „aceștia vor ajunge la sol și vor crea un crater”, a adăugat el.
Cu alte cuvinte, misiunea DART a NASA nu a fost doar un succes răsunător în prima încercare a omenirii de a devia un asteroid, ci marchează și prima dată când am creat o ploaie de meteori, scrie Futurism.
Întâmplător, în timp ce agenția spațială a indus artificial furtuna folosind un obiect făcut de om, aceste tipuri de procese se întâmplă deja în întregul Sistem Solar și în alte sisteme stelare similare.
„Nu ne așteptam să fie aruncați atâția bolovani atât de mari”
Nava spațială DART a NASA a devastat asteroidul Dimorphos, surprinzându-i pe oamenii de știință cu cât de mult material a fost dislocat. Observațiile au arătat că roca spațială și-a schimbat forma ca rezultat.
„Nu ne așteptam să fie aruncați atâția bolovani atât de mari. Credem că aceștia sunt bolovani preexistenți, aruncați de unda de șoc. Nu au fost creați în timpul impactului”, a spus Andy Rivkin, liderul echipei de investigație DART.
În mod ironic, bolovanii desprinși ar putea în cele din urmă să reprezinte o amenințare pentru nava spațială Hera a ESA, care este programată să se întâlnească cu Dimorphos în 2026. Din fericire, oamenii de știință consideră că șansele unei astfel de coliziuni sunt extrem de mici.
Vă recomandăm să citiți și:
Un singur asteroid a provocat 2 miliarde de cratere pe Marte, spun cercetătorii
Un fizician susține că Universul nu are nevoie de materie întunecată pentru a exista
Un jet din interiorul planetei Jupiter i-a surprins pe oamenii de știință
Să fie acesta sfârșitul Observatorului de raze X Chandra al NASA?