De ce imaginile de la Telescopul James Webb ajung pe Pământ în alb-negru?
Încă de la lansarea sa, în 2022, Telescopul Spațial James Webb (JWST) a uimit masele cu fotografii spectaculoase ale unor obiecte cosmice precum Stâlpii Creaţiei, stele care explodează și sateliți naturali care aruncă jeturi de aburi. Dar știați că imaginile de la Telescopul James Webb ajung de fapt pe Pământ în alb-negru?
Deși publicul vede aceste imagini în culori vibrante, de fapt, imaginile de la Telescopul James Webb nu sunt capturate așa. Imaginile surprinse de telescopul avansat ajung mai întâi la cercetători în alb-negru, iar apoi sunt colorate pe Pământ de către oameni de știință care folosesc datele pentru a face o estimare educată cu privire la cum ar putea arăta corpurile cosmice din imagini în spectrul luminii vizibile.
Cu alte cuvinte, avem o idee destul de bună despre cum ar putea arăta aceste priveliști astrologice pentru ochiul uman, dar nu știm cu certitudine.
„Cel mai rapid răspuns este că nu știm. Folosim acea relație cu lungimile de undă și culoarea luminii, și pur și simplu aplicăm asta în infraroșu”, a spus dezvoltatoarea de imagini științifice Alyssa Pagan, unul dintre cercetătorii care adaugă culoare în imaginile JWST la Institutul de Științe ale Telescopului Spațial (STScI).
Imaginile de la Telescopul James Webb ajung pe Pământ în alb-negru
Webb „vede” folosind unde infraroșii, care sunt în afara intervalului de vedere umană. Infraroșul nu îi oferă lui JWST doar puterea de a vedea mai adânc în spațiu, ci îi permite și să captureze imagini și informații pe care nu le-am putea obține cu un telescop optic obișnuit, explică Futurism.
Acesta este unul dintre modurile în care Telescopul Webb diferă de predecesorul său, Telescopul Spațial Hubble, care vede lumina la fel ca oamenii.
„Curcubeul de lumină pe care îl poate vedea ochiul uman este o mică porțiune a întregului spectru de lumină, cunoscut în știință sub numele de spectru electromagnetic”, se arată pe site-ul Telescopului Webb, adăugând că telescoapele „proiectate pentru a detecta lumină în afara intervalului vizibil” pot „arăta regiuni altfel ascunse ale spațiului”.
Telescopul Webb transformă astronomia!
Dar deși vederea infraroșie a lui Webb transformă domeniul astronomiei pe măsură ce vorbim, dezavantajul este lipsa culorilor din fotografiile rezultate. Din fericire, însă, Pagan și ceilalți oameni de la STScI lucrează pentru a le da un plus de savoare fotografiilor cosmice revoluționare ale telescopului, invitând privitorii să se angajeze cu mai multă mirare decât ar face-o pentru o imagine alb-negru.
„Doar încercăm să îmbunătățim lucrurile, pentru a le face mai ușor de digerat științific și, de asemenea, mai captivante”, a spus cercetătoarea.
Vă recomandăm să citiți și:
Cum afectează radiația de la stelele masive sistemele planetare?
Non-particulele misterioase ar putea „întinde” Universul, arată un studiu teoretic
În căutarea antimateriei, oamenii de știință au înghețat atomi de pozitroniu