Creierul uman devine tot mai mare de-a lungul anilor, conform unei echipe de oameni de știință care presupune că creierii mai mari ar putea preveni demența pe măsură ce oamenii îmbătrânesc.
O echipă internațională de cercetători, condusă de Universitatea California Davis Health (SUA), a ajuns la concluzia că creierul uman devine tot mai mare după studierea RMN-urilor oamenilor începând cu cei născuți în anii 1930 și până în anii 1970.
În studiul rezultat, publicat în JAMA Neurology, cercetătorii au descoperit că bebelușii din anii 1970 aveau cu aproape 15% mai multă suprafață a creierului și cu 6,6% mai mult volum al creierului decât bebelușii din anii 1930.
Cercetătorii au folosit date din studiul Framingham Heart Study, un studiu de sănătate desfășurat pe termen lung început în 1948. Ei au analizat în mod specific scanările creierului a 3.226 de subiecți.
Pe lângă creșterea volumului și a suprafeței creierului, cercetătorii au observat și că anumite părți ale creierului asociate cu memoria și cu învățarea au crescut și ele.
Care sunt consecințele? Nu este clar dacă un creier mai mare ne face mai inteligenți, scrie Futurism.
Dar cercetătorii cred că deținerea unui creier mare ar putea fi un lucru pozitiv pentru că acesta ar putea fi legat de sănătatea creierului. Deși numărul total de pacienți care suferă de boala Alzheimer a crescut odată cu înaintarea în vârstă a mai multor oameni, procentajul de persoane nou diagnosticate a scăzut pe decenii, conform unui studiu publicat în 2016 în The New England Journal of Medicine care a examinat tot datele din Framingham Heart Study.
„Structurile mai mari ale creierului, precum cele observate în studiul nostru, pot reflecta o dezvoltare mai bună a creierului și o sănătate cerebrală îmbunătățită”, a declarat Charles DeCarli, profesor de neurologie la UC Davis și autor al studiului.
„O structură mai mare a creierului reprezintă o rezervă cerebrală mai mare și poate atenua efectele tardive ale bolilor cerebrale legate de vârstă, precum Alzheimer și demențele asociate”, a încheiat el.
Virusul care infectează 95% din populația Pământului. Cercetătorii i-au găsit punctele slabe