Ce se întâmplă cu timpul atunci când ți-l petreci în natură?
Simți vreodată că nu sunt suficiente ore într-o zi? Că timpul parcă fuge și este imposibil să faci tot ce ți-ai propus? Dar apoi ieși afară în peisajul rural și brusc totul pare mai lent, mai relaxat, ca și cum timpul curge diferit.
Cercetările recente au arătat că natura poate regla percepția noastră despre timp.
Pentru mulți dintre noi, cerințele combinate ale muncii, casei și familiei fac ca mereu să simțim că nu avem destul timp. Lipsa de timp a fost exacerbată și de tehnologiile digitale. Conectivitatea permanentă prelungește orele de lucru și poate face dificil să ne deconectăm de cerințele prietenilor și ale familiei, scrie Science Alert.
Timpul curge diferit când suntem în natură
Cercetările recente sugerează că antidotul pentru lipsa de timp poate sta în lumea naturală. Psihologul Richardo Correia, de la Universitatea din Turku (Finlanda), a descoperit că petrecerea timpului în natură ne poate schimba modul în care percepem timpul și chiar ne poate oferi senzația că timpul curge diferit și avem din abundență.
Correia a examinat cercetările care au comparat experiențele oamenilor privind timpul atunci când au efectuat diferite tipuri de sarcini în medii urbane și naturale. Aceste studii au arătat în mod constant că oamenii raportează o senzație de timp extins atunci când se află în natură, în comparație cu atunci când se află într-un mediu urban.
De exemplu, oamenii sunt mai predispuși să perceapă o plimbare în natură ca fiind mai lungă decât o plimbare de aceeași durată în oraș. De asemenea, oamenii raportează că percep timpul ca trecând mai încet în timp ce își desfășoară activitățile în medii naturale verzi decât în medii urbane. Natura pare să încetinească și să extindă percepția noastră despre timp.
Dar nu doar percepția despre timp în momentul prezent pare să fie alterată de lumea naturală, ci și percepția despre trecut și viitor. Cercetările anterioare arată că petrecerea timpului în natură ajută la schimbarea concentrării noastre de la momentul imediat spre nevoile noastre viitoare. Deci, în loc să ne concentrăm pe stresul cauzat de cerințele timpului prezent, natura ne ajută să vedem imaginea de ansamblu.
Acest lucru ne poate ajuta să ne prioritizăm acțiunile astfel încât să ne atingem obiectivele pe termen lung în loc să trăim într-o stare perpetuă de „a ne menține pe linia pe plutire”.
De ce are natura acest efect asupra noastră?
Acest lucru i se datorează în parte faptului că petrecerea timpului în natură pare să ne facă mai puțin impulsivi, permițându-ne să amânăm satisfacția instantanee în favoarea recompenselor pe termen lung.
Este cunoscut faptul că petrecerea timpului în natură are multe beneficii pentru sănătate și pentru starea de bine. Accesul la spații naturale precum plajele, parcurile și pădurile este asociat cu reducerea anxietății și a depresiei, îmbunătățirea somnului, reducerea nivelurilor de obezitate și ale bolilor cardiovasculare și îmbunătățirea stării de bine.
Unele dintre aceste beneficii ar putea explica de ce simțim că timpul curge diferit atunci când suntem în natură.
Modul în care percepem timpul este modelat de starea biologică internă și de evenimentele care au loc în jurul nostru. Ca rezultat, emoțiile precum stresul, anxietatea și frica pot distorsiona percepția asupra trecerii timpului.
Efectul relaxant al mediilor naturale poate contracara stresul și anxietatea, rezultând într-o experiență mai stabilă a timpului. Absența accesului la natură în timpul pandemiei COVID-19 ar putea explica de ce percepția oamenilor asupra timpului a devenit atât de distorsionată în timpul izolărilor.
Cum ne putem folosi de faptul că timpul curge diferit în natură?
Pe termen scurt, petrecerea de timp departe de cerințele vieții moderne poate oferi pauza necesară pentru reprioritizarea vieții și pentru reducerea presiunii timpului prin concentrarea pe ceea ce trebuie să facem cu adevărat. Pe termen lung, timpul petrecut în natură poate ajuta la îmbunătățirea memoriei și a capacității de atenție, făcându-ne mai capabili să le facem față cerințelor timpului prezent.
Petrecerea timpului în natură poate părea un remediu simplu, dar pentru mulți oameni, în special cei care trăiesc în zone urbane, natura poate fi greu de accesat. Infrastructura verde precum copacii, pădurile, parcurile și loturile de grădină în și din jurul orașelor sunt esențiale pentru a ne asigura că beneficiile petrecerii timpului în natură sunt accesibile pentru toată lumea.
Dacă petrecerea timpului în natură nu este posibilă pentru tine, există și alte modalități prin care îți poți recâștiga controlul asupra timpului. Începe prin examinarea atentă a modului în care îți petreci timpul în timpul săptămânii. Auditul timpului tău te poate ajuta să vezi unde se pierde timpul și să identifici acțiuni care să te ajute să eliberezi mai mult timp în viața ta.
Alternativ, încearcă să îți stabilești limite în modul în care îți gestionezi timpul. Acest lucru ar putea însemna să limitezi momentele în care accesezi e-mailurile și rețelele sociale sau ar putea însemna să îți rezervi timp în calendar pentru a lua o pauză. Preluarea controlului asupra timpului tău și a modului în care îl utilizezi te poate ajuta să depășești senzația că timpul îți scapă printre degete.
Vă recomandăm să citiți și:
Virusul care infectează 95% din populația Pământului. Cercetătorii i-au găsit punctele slabe
Ce sunt pliculețele cu nicotină?
A fost descoperită proteina responsabilă pentru senzația de frig