Luna influențează viața pe Pământ mai mult decât ne-am putea imagina
Un nou studiu indică faptul că Luna influențează viața pe Pământ mai mult decât am putea realiza, iar asta include schimbări în sunetele recifelor de corali, ceea ce indică modificări în activitatea ecosistemului.
Fiecare recif de corali are propriul său peisaj sonor, creat de activitățile peștilor și ale altor organisme pe măsură ce acestea se mișcă în recif. Oamenii de știință pot folosi sunetele recifelor de corali pentru a monitoriza ceea ce se întâmplă în peisaj.
Cercetătorii de la Naval Undersea Warfare Center (NUWC) și Advanced Research Projects Agency – Energy (ARPA-E) din SUA au descoperit că zumzetul subacvatic s-a schimbat rapid odată cu răsăritul și cu apusul Lunii.
Sunetele recifelor de corali arată cât de sănătoase sunt acestea
„Sunetele de înaltă frecvență emise de pești cresc în timpul orelor cu lumină de la Lună, în timp ce vocalizările de frecvență joasă și sunetele nevertebratelor scad în această perioadă. Aceste descoperiri sugerează că răsăritul și apusul Lunii declanșează schimbări regulate în interacțiunile ecosistemului de recife de corali”, scriu cercetătorii în lucrare.
Oceanograful Daniel Duane, de la NUWC, și colegii săi au folosit echipament de monitorizare sonoră la trei recife de pe coasta de vest a Hawaiiului, măsurând sunetele în perioada 2020 și 2021. Hidrofoanele au fost folosite pentru a captura instantanee sonore de un minut la intervale de 10 sau 15 minute, relatează Science Alert.
Cercetătorii nu au intrat în detalii despre ce ar putea însemna variațiile sunetelor pe care le-au capturat. În general, însă, un recif de corali mai zgomotos este unul mai aglomerat și mai sănătos, deoarece indică suport pentru mai multe organisme și mai multă hrănire.
Un efort util în conservarea recifelor
Monitorizarea acustică este o modalitate utilă pentru oamenii de știință de a măsura sănătatea recifelor de corali fără a interveni prea mult în viața creaturilor care trăiesc acolo și înseamnă că poate fi urmărită activitatea pe termen lung a ecosistemului în locuri îndepărtate, unde acest lucru ar putea fi impracticabil folosind metode convenționale.
„Schimbările observate în sunetul biologic între răsăritul și apusul Lunii sunt susceptibile să fie o reacție la schimbările nivelurilor de lumină, mai degrabă decât la variațiile de maree, deoarece fluxul și refluxul nu sunt sincronizate cu răsăritul și cu apusul Lunii în mediul studiat”, scriu cercetătorii.
Beneficiul principal ar putea fi în eforturile de conservare. Aceste modele de lumină de la Lună probabil influențează cele mai multe recife din întreaga lume, iar echipa sugerează că redarea sunetelor de recif ar putea chiar să ajute la atragerea mai multor pești către un recif, o practică care s-a arătat promițătoare în Australia.
De asemenea, le-ar putea oferi oamenilor de știință o modalitate de a compara diferite recife între ele, pe măsură ce încearcă să le protejeze de încălzirea globală. Unul dintre următorii pași ar putea fi să cartografieze cum se potrivesc variațiile audio cu alți indicatori ai sănătății recifelor de corali.
Cercetările au fost publicate în PLOS ONE.
Vă recomandăm să citiți și:
Cercetătorii au deslușit misterul reproducerii păianjenilor de mare uriași din Antarctica
O specie a dispărut de pe Pământ, doar pentru „a reveni la viață” 130.000 de ani mai târziu
Pasărea africană de mărimea unui om care mănâncă pui de crocodil și își ucide frații