Galaxia Păianjen, o anomalie a astrofizicii aflată la milioane de ani-lumină depărtare
Imaginea telescopului spațial Hubble cu galaxia UGC 5829, cunoscută și sub numele de Galaxia Păianjen, arată o galaxie neregulată, recunoscută pentru brațele sale asemănătoare unui păianjen, aflată la 30 de milioane de ani-lumină distanță.
Galaxia Păianjen, aflată la 30 de milioane de ani-lumină distanță, este catalogată sub mai multe nume, ceea ce o deosebește de galaxia Pânză de Păianjen, supranumită în mod similar, dar îndepărtată, scrie SciTechDaily.
Acest corp ceresc cu aspect de pânză de păianjen este UGC 5829, o galaxie neregulată care se află la aproximativ 30 de milioane de ani lumină distanță.
În ciuda faptului că nu au existat multe observații ale acestei galaxii relativ slabe, ea are distincția de a avea un supranume descriptiv: Galaxia Păianjen.
O galaxie neregulată, recunoscută pentru brațele sale asemănătoare unui păianjen
Poate că brațele galactice distorsionate, cu vârfurile lor strălucitoare, care formează stele, aduc aminte de picioarele cu gheare ale unei arahnide.
În mod oarecum confuz, există o altă galaxie, cu o poreclă foarte asemănătoare, dar complet distinctă, cunoscută sub numele de Galaxia Pânză de Păianjen.
Această galaxie a fost, de asemenea, mai mult imaginată (în special de Hubble), în ciuda faptului că se află de aproximativ 300 de ori mai departe de Pământ decât Galaxia Păianjen.
Galaxia se află la 30 de milioane de ani-lumină distanță
Galaxiile cunoscute sunt înregistrate în cel puțin un catalog – și adesea în mai multe – cum ar fi Catalogul general al galaxiilor din Uppsala, care dă Galaxiei Păianjen titlul mai formal de UGC 5829.
Aceeași galaxie are, de asemenea, mai multe denumiri diferite în diverse alte cataloage: este, de exemplu, LEDA 31923 în baza de date extragalactică Lyon-Meudon; MCG+06-24-006 în Catalogul Morfologic al Galaxiilor; și SDSS J104242.78+342657.3 în Sloan Digital Sky Survey Catalogue.
Galaxia nu este însă înregistrată în toate aceste cataloage – fiecare dintre ele are în mod necesar un domeniu de aplicare limitat – dar este inclusă în catalogul LEDA ca LEDA 2826829.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Cum a fost găsită cea mai veche galaxie „moartă”?
O galaxie antică „amenință” să răstoarne cosmologia
NASA a detectat un semnal puternic și neașteptat din afara galaxiei noastre
O mică galaxie care orbitează Calea Lactee ar putea fi cu totul altceva