Medicii din Boston i-au transplantat un rinichi de porc modificat genetic unei paciente în vârstă de 62 de ani, cea mai recentă experimentare în folosirea organelor animale la oameni.
Spitalul General Massachusetts a declarat că este prima dată când un rinichi de porc modificat genetic i-a fost transplantat unei persoane în viață. În trecut, rinichi de porc au fost transplantați temporar la donatori aflați în moarte cerebrală. De asemenea, doi bărbați au primit transplanturi de inimă de la porci, însă ambii au decedat la câteva luni după aceea.
Pacientul, Richard „Rick” Slayman din Weymouth, Massachusetts, se recuperează bine după operație și se așteaptă să fie externat în curând, au declarat medicii.
Dr. Tatsuo Kawai, chirurgul de transplant, a spus că echipa crede că acest rinichi de porc modificat genetic va funcționa cel puțin doi ani. Dacă acesta eșuează, Slayman ar putea reveni la dializă, a spus specialistul în rinichi dr. Winfred Williams. Acesta a subliniat că, spre deosebire de cei care au primit o inimă de porc și erau foarte bolnavi, Slayman este „de fapt destul de robust”.
Slayman a avut un transplant de rinichi la spital în 2018, dar a trebuit să revină la dializă în 2023, când acesta a arătat semne de eșec. Atunci când au apărut complicații legate de dializă care necesitau proceduri frecvente, medicii săi i-au sugerat un transplant de rinichi de porc, a spus el într-o declarație emisă de spital și citată de Medical Xpress.
„Am văzut asta nu numai ca pe o modalitate de a mă ajuta, ci și ca pe o modalitate de a oferi speranță pentru mii de oameni care au nevoie de un transplant pentru a supraviețui”, a spus Slayman, manager de sisteme pentru Departamentul de Transport din Massachusetts.
Operația de transplant a durat patru ore, 15 persoane din sala de operație aplaudând atunci când rinichiul a devenit roz și a început să producă urină, au spus medicii la o conferință de presă. „A fost cu adevărat cel mai frumos rinichi pe care l-am văzut vreodată”, a declarat Kawai.
Dr. Parsia Vagefi, șeful de transplantare chirurgicală la Centrul Medical UT Southwestern, a numit anunțul „un mare pas înainte”. Dar repetând ce au spus medicii din Boston, a spus că ar fi necesare studii implicând mai mulți pacienți din diferite centre medicale pentru a deveni mai comună disponibilitatea acestui tip de transplant.
Experimentul marchează cea mai recentă evoluție în xenotransplantare, termenul pentru eforturile de a încerca vindecarea pacienților cu celule, țesuturi sau organe de la animale. Timp de decenii, acest lucru nu a funcționat: sistemul imunitar uman a distrus imediat țesutul animal străin. Încercările mai recente au implicat porci care au fost modificați astfel încât organele lor să semene mai mult cu cele umane, crescând speranța că, într-o zi, acest lucru ar putea ajuta la acoperirea lipsei de organe donate.
Mai mult de 100.000 de persoane sunt pe lista națională de așteptare pentru un transplant, majoritatea dintre acestea fiind pacienți cu probleme renale, și mii mor în fiecare an înainte să le vină rândul.
Porcii au fost folosiți de mult timp în medicina umană, cum ar fi pentru grefe de piele și pentru implantarea valvei de inimă de porc. Dar transplantarea organelor întregi este mult mai complexă decât utilizarea țesutului foarte procesat. Rinichiul implantat lui Slayman a fost furnizat de eGenesis din Cambridge, Massachusetts. Porcul a fost editat genetic pentru a elimina genele de porc dăunătoare și pentru a adăuga anumite gene umane pentru a îmbunătăți compatibilitatea.
Cazul lui Slayman a fost dificil, au spus medicii. Chiar înainte de primul său transplant, el a avut probleme cu dializa și a avut nevoie de zeci de proceduri pentru îndepărtarea de cheaguri și pentru restaurarea circulației sângelui. A devenit „din ce în ce mai abătut și deprimat de situația sa de dializă. La un moment dat… a spus literalmente ‘Nu pot continua în acest fel’”, a spus medicul său de rinichi, Williams.
Administrația pentru Alimente și Medicamente a acordat o permisiune specială pentru transplantul lui Slayman în baza regulilor de „uz compasional”.
Cuvintele relaxante auzite în timpul somnului ne calmează inima
Un studiu șocant arată ce conține cu adevărat cerneala folosită la tatuaje
Tinerii beau mai puțin alcool, dar nu se știe exact de ce
Grăsimea abdominală poate afecta sănătatea creierului persoanelor cu risc crescut de Alzheimer