Știința a demonstrat că înjurăturile îți fac bine!
Dacă vrei o modalitate rapidă și ușoară de a afla câte cuvinte obscene știe o persoană, calc-o pe picior. Durerea poate face lucruri interesante cu limbajul nostru, dar ar putea fi adevărat faptul că înjurăturile îți fac bine?
Noi cercetări sugerează că atât cuvintele, cât și gesturile obscene ar putea avea un efect de reducere a durerii.
Studiul a inclus 111 studenți de la Colegiul Kalamazoo din Michigan (SUA), 61% dintre aceștia identificându-se drept femei, cu o vârstă medie de 19 ani. Durerea a fost indusă folosind o metodă experimentală bine cunoscută, în care mâna unei persoane este introdusă în apă cu gheață pentru atât de mult timp cât poate suporta aceasta.
Înjurăturile îți fac bine. Iată cum!
Studiul a fost conceput pentru a măsura efectul limbajului și gesturilor, atât „neutre” cât și ”tabu”, asupra percepției durerii. În partea despre limbaj a studiului, participanților li s-a cerut să spună repetat fie „fuck”, fie „flat” în timp ce mâna le era scufundată în apa rece. În partea despre gesturi, li s-a spus să miște în sus și în jos fie degetul mijlociu (tabu), fie degetul arătător (neutru).
Participanților li s-a cerut să le spună cercetătorilor imediat ce simțeau durere, astfel încât timpul să poată fi înregistrat. După încercare, aceștia au completat o scară de evaluare a durerii și o sarcină de completare a cuvintelor concepută pentru a măsura sentimentele de agresiune, relatează IFL Science.
Bazându-se pe cercetările anterioare, oamenii de știință au presupus că fie arătând un gest obscen, fie rostind cuvântul „fuck” în fiecare secundă, s-ar produce un efect analgezic. Și se pare că așa a fost.
„Am constatat că angajarea într-un act tabu le-a permis participanților să suporte durerea într-o sarcină la rece pentru un timp semnificativ mai lung decât angajarea într-un act neutru”, scriu autorii în lucrare.
În mod surprinzător, nu a existat o diferență semnificativă între gest și limbaj. Studiile anterioare au arătat că înjurăturile îți fac bine: folosirea cuvintelor obscene este legată de toleranța la durere, iar unele au sugerat acest lucru chiar ca posibil motiv pentru fluxul de limbaj murdar care se aude frecvent din sălile de naștere. Dar în ceea ce privește motivul pentru care un gest obscen funcționează la fel de bine, oamenii de știință nu sunt siguri.
De ce gesturile obscene ne scad percepția durerii?
Una dintre teoriile pe care le propun autorii este că procesul de a face gestul cu degetul mijlociu activează aceleași căi neuronale ca rostirea cuvântului „fuck”. Este posibil și ca acesta să evoce sentimente și emoții similare fără a activa în mod direct cuvântul în sine, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a dezlega acest lucru.
Autorii nu au găsit dovezi din studiul lor că efectul analgezic al înjurăturilor ar avea legătură cu agresiunea, dar atrag atenția că acest lucru ar putea fi o deficiență în designul studiului: „nu putem exclude posibilitatea ca agresiunea să fie și ea implicată; poate că măsurătorile noastre de completare a cuvintelor și de ritm cardiac nu au fost suficient de sensibile pentru a detecta schimbările în ceea ce privește agresiunea”.
Dar ar fi putut fi și un alt aspect pozitiv neintenționat al includerii sarcinii de completare a cuvintelor: părea să distragă subiecții de la scopul real al studiului, ceea ce înseamnă că erau mai puțin susceptibili să-și schimbe în mod inconștient comportamentul pentru a se potrivi cu ceea ce credeau ei că și-ar fi dorit să vadă cercetătorii. Din acest motiv, autorii recomandă includerea unei sarcini cognitive similare în studiile viitoare, cel puțin ca „momeală”.
În cele din urmă, încă nu este clar de ce înjurăturile îți fac bine, ajutând la reducerea percepției durerii, dar acest studiu este cel mai recent dintr-o serie de investigații care au descoperit acest efect și, mai important, autorii spun că este primul care demonstrează că arătând cuiva un gest obscen poate avea aceeași putere de calmare a durerii ca strigarea cuvântului „Fuck!”.
Studiul este publicat în jurnalul Psychological Reports.
Vă recomandăm să citiți și:
Primele testicule crescute în laborator ar putea fi capabile să producă spermă
Primul medicament aprobat pentru degerături
ADHD ar fi fost un avantaj evolutiv, sugerează noi cercetări
Renunțarea la fumat la orice vârstă reduce apariția cancerului