O structură misterioasă „șerpuiește” prin galaxia Calea Lactee
Privind marea aparent neschimbătoare de stele din jurul nostru, ar fi tentant să ne gândim că galaxia Calea Lactee este statică.
Nu toate aceste procese dinamice sunt ușor de văzut. Cu doar câțiva ani în urmă, oamenii de știință au descoperit o structură uriașă, în formă de undă, care se întinde pe aproximativ 9.000 de ani lumină, „șerpuind” de-a lungul unui braț spiralat al Căii Lactee, la doar 500 de ani-lumină de Sistemul Solar, în punctul său cel mai apropiat.
Numit Valul Radcliffe, acest gaz care formează stelele este în sine o descoperire remarcabilă. O echipă de oameni de știință condusă de astrofizicianul Ralf Konietzka de la Universitatea Harvard tocmai a descoperit că, la fel ca multe obiecte din Calea Lactee, Valul Radcliffe este în mișcare. Și nu doar o mișcare orbitală în jurul centrului galactic.
Înțelegerea noastră a proprietăților tridimensionale ale Căii Lactee s-a îmbunătățit dramatic în ultimii ani, în mare parte datorită unui proiect cunoscut sub numele de Gaia.
Gaia este o navă spațială care împarte orbita Pământului în jurul Soarelui și cartografiază cu atenție Calea Lactee de câțiva ani. Măsoară cu mare precizie pozițiile stelelor în trei dimensiuni. Dar asta nu este tot – măsoară și proprietăți precum mișcarea și viteza lor corespunzătoare, potrivit EurekAlert.
O structură care se întinde pe aproximativ 9.000 de ani-lumină
Aceasta înseamnă că acum avem cea mai precisă hartă a Căii Lactee de până acum, inclusiv pozițiile stelelor, direcția lor de călătorie și cât de repede se mișcă. Oamenii de știință au folosit aceste date pentru a descoperi Valul Radcliffe în 2018, publicându-și descoperirile în 2020, după ce au creat o hartă 3D a structurii.
Nu existau suficiente informații la momentul respectiv pentru a înțelege structura mai detaliat, dar o lansare ulterioară de date suplimentare Gaia a furnizat informații vitale. Prin aceasta, cercetătorii au reușit să atribuie poziții și mișcări grupurilor de stele încorporate în materialul de formare a stelelor care formează Valul Radcliffe.
Extrapolând din aceste informații, cercetătorii au descoperit că structura este, într-adevăr, ondulată, ca un șarpe cosmic uriaș care șerpuiește prin Calea Lactee. Calculele echipei arată că această mișcare poate fi influențată de gravitația produsă de materia normală din galaxie.
Cea mai precisă hartă a Căii Lactee de până acum
Măsurătorile echipei sugerează chiar că supernovele care au curățat practic bula de spațiu în care se află Calea Lactee s-au născut într-un grup de stele din Valul Radcliffe.
„Întrebarea este: ce a cauzat deplasarea care a dat naștere ondulației pe care o vedem?”, spune astronomul Alyssa Goodman de la Universitatea Harvard, citat de ScienceAlert.
Teoriile, spun cercetătorii, variază de la explozii de supernove, la interacțiuni gravitaționale cu galaxii-satelit și întâlniri cu alte galaxii mari. Știm că galaxia Calea Lactee s-a unit cu mai multe alte galaxii în trecut și că pare să sufere în prezent o nouă coliziune.
Cercetările au descoperit și că materia întunecată poate avea un efect destul de dramatic asupra structurii globale a galaxiei.
Vă mai recomandăm să citiți și:
De unde știm cum arată Calea Lactee?
O mică galaxie care orbitează Calea Lactee ar putea fi cu totul altceva
Astronomii au detectat „țipătul” găurii negre din Calea Lactee din urmă cu 200 de ani
Astronomii au rezolvat misterul „bulelor Fermi” care învăluie Calea Lactee