Efectele adverse mai puțin discutate ale antidepresivelor. „Oamenii simt că nu pot trăi în acest fel”
În timpul restricțiilor din pandemie impuse în Melbourne, Australia, Rosie Tilli, o asistentă medicală în vârstă de 20 de ani, a început să se confrunte cu o anxietate și o depresie tot mai mari.
Medicul de familie i-a prescris rapid escitalopram, un medicament utilizat în mod obișnuit, dintr-o clasă cunoscută sub numele de inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (SSRI). Aceste medicamente încearcă să trateze simptomele depresive prin creșterea nivelului hormonului serotonină din creier și se numără printre cele mai prescrise medicamente. Numai în primele 11 luni ale anului 2023, peste 80 de milioane de rețete pentru antidepresive au fost eliberate de NHS.
Tilli a avut emoții în legătură cu escitalopramul, dar a început să ia comprimatele. Cu toate acestea, în loc să se simtă ușurată, ea a observat în curând o scădere îngrijorătoare a libidoului, combinată cu incapacitatea de a mai avea senzații sexuale, notează The Guardian.
„După patru ani, sunt măcinată de angoasă”
O căutare rapidă pe Google a alertat-o asupra unei afecțiuni cunoscute sub numele de disfuncție sexuală post-SSRI (PSSD), în care atât bărbații, cât și femeile care au luat diverse SSRI au suferit probleme sexuale, care persistă ani la rând sau chiar decenii. Alarmată, Tilli a început să întrerupă treptat medicația după patru luni, dar nu a observat nicio schimbare.
„M-am asigurat că voi fi bine de îndată ce voi înceta complet medicația, dar nu a fost așa. Acum, după aproape patru ani, am învățat să am o dispoziție însorită, dar în interior sunt măcinată de durere și angoasă psihologică. Nu pot experimenta niciun răspuns sexual fiziologic. Nu mă excit nici măcar atunci când sunt atinsă. Este ca și cum întreaga cablare electrică a sistemului sexual ar fi fost scurtcircuitată. Nu pot face nimic pentru a remedia situația”, a spus Tilli.
Psihiatrul David Healy, fondator și director executiv al companiei Data Based Medicine, este deosebit de îngrijorat, deoarece majoritatea pacienților care sunt tratați cu ISRS nu sunt cazurile cele mai grave de depresie. În schimb, spune el, aceștia tind să fie persoane cu simptome mai ușoare, adesea adolescenți și tineri adulți.
„În zilele noastre, acestea sunt distribuite fără să se gândească prea mult. Acum, în mod absolut, persoanele care prezintă un risc ridicat de sinucidere au nevoie de tratament. Dar medicul de familie obișnuit distribuie SSRI persoanelor care sunt anxioase sau ușor deprimate. Ei trebuie să realizeze că, dacă provoci PSSD, vei duce la cazuri de sinucidere, deoarece oamenii simt că nu pot trăi în acest fel”, punctează Healy.
Pacienții cu astfel de efecte adverse, mai mulți decât s-ar părea
Nu există un consens precis în ceea ce privește prevalența PSSD, dar atunci când SSRI au fost lansate clinic, etichetele lor inițiale au stipulat că mai puțin de 5% dintre pacienții din studiile clinice au raportat disfuncții sexuale. Cu toate acestea, în unele studii de fază 1 nepublicate ale medicamentelor, peste 50% dintre voluntarii sănătoși au dezvoltat probleme sexuale severe, care, în unele cazuri, au persistat după întreruperea tratamentului.
Un studiu de cercetare postcomercializare a constatat că între 5% și 15% dintre pacienți au dezvoltat tulburări sexuale după administrarea de ISRS, iar psihiatrul Healy și alți medici sunt acum îngrijorați de faptul că prevalența ar putea fi mai mare decât se credea anterior.
SSRI au fost comercializate pacienților de peste trei decenii, dar rețeaua PSSD spune că suferința pacienților este ignorată de către psihiatria tradițională. Potrivit acesteia, puțini medici au încercat să cerceteze de ce apare acest efect secundar și de ce unele persoane sunt deosebit de vulnerabile.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Actrița Charlize Theron: „Mă consider o creatură foarte sexuală”
Cancerul la gât devine o adevărată epidemie, iar de vină ar fi obiceiurile sexuale