Oamenii au avut întotdeauna o fascinație pentru Marte, iar NASA are planuri ambițioase de a trimite astronauți acolo în următoarele câteva zeci de ani. Dar o persoană care ar călca pe Marte ar explora probabil doar o mică fracțiune din suprafața planetei. Cât timp ar dura înconjurul planetei Marte?
Dar fără oceane sau alte corpuri de apă, ar putea un astronaut să meargă în jurul întregii planete? Cât timp ar dura înconjurul planetei Marte?
Nu surprinzător, mult timp, deși ar fi greu de spus exact cât timp. Dacă astronautul ar putea călători continuu cu o viteză de mers pe jos, ar fi doar o chestiune de calcul.
„Ar trebui să avem practic doi parametri”, a spus Erdal Yigit, profesor asociat de fizică și astronomie la Universitatea George Mason (SUA), care studiază atmosferele planetelor. Acești parametri sunt viteza astronautului și distanța pe care ar parcurge-o.
Dacă persoana ar călători de-a lungul ecuatorului lui Marte, ar merge aproximativ 21.400 de kilometri pentru a face înconjurul planetei Marte. Călătoria în jurul lui Marte prin poli i-ar scurta cam 160 km, dar frigul extrem ar reprezenta o provocare și mai mare decât condițiile aspre de pe restul planetei, a spus Yigit.
Viteza persoanei ar fi de aproximativ 5 km/h, care este și o viteză medie de mers pe jos pe Pământ, direct de-a lungul ecuatorului, a spus Yigit. Cu toate că gravitația Planetei Roșii este mai mică (aproximativ 40% din cea a Pământului), Yigit se îndoiește că viteza de mers a unei persoane ar fi cu mult diferită pe Marte. Ca orice excursionist pe teren accidentat de pe Pământ, această persoană ar purta probabil o încărcătură grea de provizii, cum ar fi oxigen, apă și hrană, și ar purta un costum spațial greu.
Dacă cineva ar merge continuu în jurul lui Marte cu acea viteză, calculul ar fi simplu: trebuie doar să împărțiți distanța la viteză. Asta ar însemna că înconjurul Planetei Roșii ar dura aproximativ 4.290 de ore. Există aproximativ 24,7 ore într-o zi marțiană (numită sol), așa că ar fi nevoie de aproximativ 174 de soli de mers continuu. Acest număr reprezintă puțin peste un sfert dintr-un an marțian, care are 668,6 soli.
Desigur, nimeni nu ar putea completa acea plimbare continuu, nici pe Marte și nici pe Pământ. Chiar dacă persoana ar reuși să aducă suficient oxigen, apă și hrană cu ea și ar putea mânca și bea în timp ce merge, tot ar trebui să se oprească să doarmă. Presupunând că astronautul ar dormi aproximativ opt ore în fiecare noapte, ar adăuga aproximativ 56 de soli. Dacă persoana s-ar opri și pentru alte patru sau cinci ore în fiecare sol pentru a mânca, a se odihni, a-și schimba hainele, a se curăța și pentru a-și amenaja și dezmembra un fel de tabără, ar mai dura încă 30 sau 35 de soli, în funcție de cât de mult timp s-ar opri.
În total, o estimare mai realistă ar fi de cel puțin 265 de soli, aproximativ 40% din anul marțian. Dar acest calcul nu ține cont de obstacolele potențiale, cum ar fi terenul accidentat. Marte are mulți munți, inclusiv unii mai înalți decât oricare de pe Pământ, precum și văi, cratere și multe alte caracteristici geologice peste care ar fi greu de navigat.
Desigur, este foarte puțin probabil ca cineva să meargă în jurul întregii planete Marte în viitorul apropiat. Oamenii au circumnavigat Pământul pe jos, deși este, desigur, imposibil să mergi sau să alergi cu adevărat în jurul întregii planete din cauza oceanelor. Dar oamenii au călcat doar pe o mică parte a Lunii, în ciuda faptului că au călătorit acolo de mai multe ori. Și a merge atât de departe și pentru atât de mult timp pe Marte ar ridica multe probleme logistice, cum ar fi aducerea de suficient de multă hrană, apă și oxigen și protejarea persoanei de pericolele impactului cu radiațiile.
Cu toate că este extrem de puțin probabil ca oamenii să meargă în jurul întregii planete Marte, trimiterea astronauților pe suprafața acesteia are în continuare multe avantaje față de rovere, a spus Yigit, citat de Space.com.
Roverele „sunt susceptibile la praf și la alte tipuri de probleme electrice; ceva ar putea să se întâmple”, a spus el. Cu oamenii, „chiar dacă există probleme, putem găsi soluții pentru ele”.
Astronomii au găsit „ceva nemaivăzut până acum” pe suprafața unei stele
Planeta dispărută din Sistemul Solar mai are un singur loc unde să se ascundă
Jobul de vis de la NASA: agenția caută oameni care să trăiască la fel ca pe Marte!
Cea mai mică stea descoperită vreodată este doar puțin mai mare decât Pământul