Home » Știință » Surpriză! Mesajul trimis de sonda Voyager 1, după cinci luni de tăcere

Surpriză! Mesajul trimis de sonda Voyager 1, după cinci luni de tăcere

Sursa foto: Caltech/NASA-JPL
Publicat: 16.03.2024

Inginerii de la NASA sunt cu un pas mai aproape de a rezolva problemele de comunicare cu nava spațială Voyager 1, aflată momentan în afara Sistemului Solar și nefiind capabilă să trimită date utilizabile înapoi pe Pământ.

În 2012, sonda Voyager 1 a devenit primul obiect făcut de om care a părăsit Sistemul Solar și a intrat în spațiul interstelar. Timp de 11 ani după reușită, nava spațială a continuat să trimită informații la centrul de control de pe Pământ. Datele explicau cum funcționează spațiul dincolo de influența Soarelui. În noiembrie 2023, însă, Voyager 1 a început să trimită mesaje ciudate și fără sens operatorilor săi.

Este bine de știut că Voyager 2, care și-a urmat „sora” și a ieșit din Sistemul Solar în 2018, este încă operațională și comunică în parametri normali cu Pământului.

Cauza problemelor pare să fie unul dintre cele trei computere

„În esență, se făcea legătura între nava spațială și Pământ, însă vocea lui Voyager a fost înlocuită de un ton de apel monoton”, a explicat echipa misiunii pentru Space.com.

Cauza problemelor pare să fie unul dintre cele trei computere de la bordul navei spațiale, anume subsistemul de date de zbor (flight data subsystem sau FDS). Acest computer este responsabil cu asamblarea datelor științifice și tehnice înainte ca acestea să fie transmise către planeta noastră prin intermediul unității de telemetrie a sondei.

Cel mai nou semnal detectat nu a fost în formatul corect

Vestea bună este că, în ziua de 3 martie 2024, oamenii de știință au detectat activitate de la una dintre secțiunile FDS care era diferită față de restul fluxului de date generat de computer.

Mesajele trimise de Voyager 1 sunt compuse din 1 și 0, un limbaj numit cod binar, dar de la finalul anului trecut, în data de 14 noiembrie, codul nu a mai avut sens. Chiar și cel mai nou semnal detectat nu a fost în formatul corect pe care ar trebui să-l folosească sonda, ceea ce înseamnă că cercetătorii nu au fost siguri ce ar fi trebuit să însemne, potrivit CNN.

Din fericire, un inginer de la NASA’s Deep Space Network, rețeaua care administrează antenele radio prin care este stabilită comunicare între Pământ și sondele Voyager 1 și 2, precum și alte nave NASA mai aproape de casă, a analizat codul și a descoperit că afișa întreaga memorie FDS.

Ce vor face oamenii de știință acum?

Incluse în memoria FDS sunt instrucțiunile de performanță și valorile de cod care se pot schimba atunci când este modificat statusul navei sau dacă primește comenzi în acest sens. Datele științifice și tehnice care trebuie trimise pe Pământ sunt incluse în memorie.

Oamenii de știință vor compara noul semnal cu datele trimise pe Terra înainte ca sonda Voyager 1 să înceapă să trimită mesaje fără sens. Dacă vor găsi discrepanțe între datele normale și noul semnal, atunci asta îi va ajuta să identifica sursa problemei.

Voyager 1 este la 24 miliarde de kilometri distanță de Pământ

Sonda Voyager 1 este acum la 24 miliarde de kilometri distanță de Pământ, iar asta înseamnă că rezolvarea oricărei probleme de comunicare poate fi un proces de durată. Durează în jur de 22,5 ore ca operatorii să primească un semnal radio de la sondă, iar apoi alte 22,5 ore pentru un răspuns prin antenele Deep Space Network.

Astfel, noul semnal a fost primit în data de 3 martie, iar în data de 7 martie inginerii au început să deslușească mesajul. Trei zile mai târziu, cercetătorii au stabilit că semnalul conținea memoria FDS.

Vă mai recomandăm să citiți și:

NASA se roagă pentru „un miracol” și speră să mai poată salva sonda Voyager 1

Sonda Voyager 1 trimite mesaje ciudate din spațiul interstelar, iar NASA nu știe ce să facă

Sondele Voyager ale NASA au primit update-uri de software de la 19 miliarde de kilometri distanță

Mesaj de „Adio!” de pe Lună! Ultima fotografie trimisă de sonda Odysseus

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase