Vaccinurile împotriva COVID-19 reduc semnificativ riscul de insuficiență cardiacă și de cheaguri de sânge potențial periculoase legate de infecție timp de până la un an, conform unui studiu amplu.
Cercetătorii au analizat fișele medicale ale mai mult de 20 de milioane de persoane din Marea Britanie, Spania și Estonia și au descoperit dovezi consistente că vaccinurile împotriva COVID-19 protejează împotriva complicațiilor cardiovasculare grave ale bolii.
Vaccinurile anti-COVID-19, inclusiv cele de la Oxford-AstraZeneca, Pfizer și Moderna, s-au dovedit foarte eficiente în prevenirea bolii severe în pandemie, dar autoritățile de reglementare a medicamentelor au înregistrat și creșteri ale unor afecțiuni cardiace și de coagulare rare, similare cu cele găsite în cazul altor vaccinuri, cum ar fi cele împotriva gripei.
Studiul de față a avut ca scop investigarea impactului general al vaccinării anti-COVID-19, având în vedere că infectarea cu acest virusul este cunoscută pentru a crește semnificativ riscul de insuficiență cardiacă și de diverse alte probleme cardiovasculare grave.
„Ceea ce arătăm în acest studiu foarte mare este că persoanele care sunt vaccinate au un risc foarte redus de complicații post-COVID-19”, a declarat Daniel Prieto-Alhambra, profesor de epidemiologie farmacologică și de dispozitive la Universitatea Oxford (Anglia) și autor al studiului.
Într-un studiu publicat în jurnalul Heart, cercetătorii descriu cum vaccinurile anti-COVID-19 bazate pe adenovirus, produse de Oxford-AstraZeneca și Janssen, și vaccinurile pe bază de ARNm de la Pfizer și Moderna, au fost cel mai eficiente în protejarea împotriva insuficienței cardiace legate de COVID-19 și a cheagurilor de sânge în primele luni după contractarea virusului.
În acea perioadă, riscul de insuficiență cardiacă a fost cu 55% mai mic, iar riscurile de cheaguri de sânge în vene și artere au fost cu 78% și, respectiv, 47% mai mici, în comparație cu ratele de la persoanele nevaccinate.
Deși efectele protectoare ale vaccinurilor s-au diminuat pe termen lung, cei care au primit doze de vaccin anti-COVID-19 au rămas timp de până la un an la un risc mai mic de insuficiență cardiacă legată de COVID-19 și cheaguri de sânge față de indivizii nevaccinați, au descoperit cercetătorii.
La trei până la șase luni după infecție, riscul de insuficiență cardiacă la persoanele vaccinate a fost cu 39% mai mic decât la persoanele nevaccinate, iar riscul de cheaguri de sânge în vene și artere a fost cu 47% și, respectiv, 28% mai mic. De la șase la 12 luni post-infecție, riscurile pentru aceleași complicații au fost cu 48%, 50% și, respectiv, 38% mai mici pentru persoanele vaccinate.
Efectul protector apare din reducerea severității bolii atunci când oamenii experimentează infecții postvaccinare, când virusul prinde rădăcini în ciuda faptului că o persoană este vaccinată.
„Mesajul general este că dacă ești vaccinat, riscul de a avea complicații cardiovasculare și tromboembolice post-COVID-19 este redus destul de dramatic. În special pentru persoanele care sunt expuse unui risc ridicat sau se tem de complicațiile cardiovasculare sau cheagurile de sânge, acest lucru este foarte îmbucurător”, a spus Prieto-Alhambra, citat de The Guardian.
Renunțarea la fumat la orice vârstă reduce apariția cancerului
Dieta care scade DRAMATIC riscul de apnee în somn