Cum s-au schimbat motivele de divorț din anii 1950 și până astăzi?
Într-un studiu recent, cercetătorii au realizat o analiză ambițioasă cu privire la factorii care prezic divorțul și la modul în care aceștia s-au schimbat din anii 1950 în Statele Unite. Studiul a explorat dacă anumiți factori asociați cu rate mai mari de divorț au rămas constanți sau dacă au apărut alții noi din cauza creșterii inegalităților economice și sociale.
Există deja o bogată bază de lucrări care explorează modul în care factorii care prezic divorțul se schimbă în timp în SUA, dar această muncă s-a concentrat în mod obișnuit pe un singur predictor-cheie odată. Printre aceștia s-au numărat factori precum nivelul de educație, dacă un cuplu a conviețuit înainte de căsătorie sau dacă au fost copiii unui cuplu divorțat.
Înainte de studiul actual, ultima analiză cuprinzătoare a subiectului a fost efectuată în 2002 și a constatat că predictorii au fost în general stabili până în 1995. Singura interacțiune semnificativă cu timpul, conform studiului, a fost o convergență în ratele de divorț ale femeilor de culoare și ale femeilor albe.
Dar începând cu mijlocul anilor 1990, SUA, la fel ca alte țări, a experimentat o creștere semnificativă a disparităților economice și a schimbărilor în normele sociale, care trebuie să fie examinate în detaliu.
„Din anii 1950, sistemul familial din SUA a suferit o transformare istorică fără precedent”, scriu autorii Michael J. Rosenfeld și Katherina Roesler în studiu.
„Vârsta la prima căsătorie a crescut, nivelul de educație a crescut, uniunile interrasiale și interetnice sunt mai obișnuite, diversitatea etnică a Statelor Unite a crescut, iar conviețuirea prematrimonială a devenit mult mai obișnuită. Cu alte cuvinte, sistemul de selecție a partenerului s-a diversificat și s-a schimbat în câteva privințe importante”, spun cercetătorii.
Cum s-au schimbat de-a lungul timpului factorii care prezic divorțul?
Rosenfeld și Roesler au examinat datele din 10 cicluri ale National Survey of Family Growth (NSFG). Aceste date au acoperit perioada cuprinsă între 1973 și 2017 și s-au concentrat pe primele căsătorii ale femeilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani (extinsă la 15-49 în perioada 2015-2017). Din cauza focusului NSFG pe cuplurile de sex masculin-feminin, datele au fost relevante doar pentru căsătoriile dintre bărbați și femei, notează IFL Science.
„Noi examinăm exclusiv femeile în primele căsătorii, deoarece următoarele au loc mai târziu în viață, adesea dincolo de intervalul de vârstă al NSFG”, au explicat cercetătorii.
Setul de date a inclus 47.390 de femei și a prezentat 14.236 de divorțuri, informații suficiente pentru analiză. Utilizând modelul proporțional de risc Cox, o tehnică folosită pentru a evalua asocierea dintre variabile și ratele de supraviețuire, echipa a putut să țină seama de factori statici și evolutivi în timp. Printre aceștia s-au numărat nivelul de educație, rasa, conviețuirea prematrimonială și intactitatea familiei de origine.
Între anii 1950 și 1990, ratele de divorț ale femeilor de culoare și ale celor albe au convers. Această tendință a fost considerată un rezultat pozitiv al mișcării pentru drepturile civile, care a condus la progres social și a contribuit la stabilizarea efectelor asupra căsătoriilor.
Ipoteza „Diverging Destinies”
Cu toate acestea, începând cu anul 2000, tendința s-a inversat din nou. Această constatare se potrivește cu ipoteza „Diverging Destinies”, care prezice că inegalitatea crescută experimentată în deceniile recente a exercitat influențe divizive asupra stabilității căsătoriilor, în special în rândul femeilor de culoare dezavantajate.
„Există o întrebare fundamentală dacă creșterea inegalității în Statele Unite a dus la o mai mare inegalitate în factorii care prezic divorțul, iar eu constat că da, pe dimensiunile rasiale, educaționale și vârsta la căsătorie”, a spus Rosenfeld.
„Diferența în ratele de divorț dintre femeile de culoare și cele albe s-a redus după revoluția pentru drepturile civile, dar a crescut din nou în anii 2000. Riscul mai mare de divorț pentru cei care se căsătoresc în adolescență a crescut în timp”, a spus cercetătorul.
Rosenfeld și Roesler au constatat, de asemenea, că există un decalaj în creștere în ceea ce privește ratele de divorț pentru femeile cu și fără educație universitară. Acest lucru confirmă și el ipoteza „Divergent Destinies”, deoarece educația superioară este adesea asociată cu perspective economice și sociale mai bune. Educația, se pare, rămâne unul dintre factorii de protecție care pot reduce șansele de divorț.
De asemenea, cei care se căsătoresc la o vârstă fragedă (în special femeile care s-au căsătorit la 18-19 ani) au experimentat o scădere bruscă a stabilității căsătoriei în cadrul studiului. În contrast, femeile care s-au căsătorit la vârsta de 25 de ani sau mai mare au avut tendința să experimenteze o stabilitate relativă a căsătoriei începând cu anii 1970.
Ce nu a putut lua în considerare studiul despre factorii care prezic divorțul?
Autorii concluzionează că „verdictul asupra ipotezei Diverging Destinies depinde, în parte, de alegerile aparent arbitrare ale modelării. Rasa și vârsta la căsătorie sunt cei doi predictori ai dizolvării căsătoriei ale căror schimbări de-a lungul cohortelor sunt cele mai consistente cu ipoteza Diverging Destinies”.
„Observăm, de asemenea (în șase din nouă modele), o divergență în creștere a ratelor de dizolvare a căsătoriilor între femeile fără o diplomă de licență și femeile cu diplomă de licență”, adaugă autorii studiului.
Studiul are unele limitări care trebuie luate în considerare. După cum notează autorii, „natura retrospectivă a sondajelor NSFG exclude datele de atitudine utile de la subiecți înainte de căsătorie”.
Seturile de date NSFG nu au nicio măsură a venitului subiectului pe parcursul timpului și duc lipsă de informații despre căsătorii și divorțuri care au loc mai târziu în viață. De asemenea, există date insuficiente privind împărțirea muncii în gospodării, în timp ce întrebările cheie legate de vârsta la care o persoană a obținut diploma de licență sau motivele pentru care familia de origine nu a fost intactă nu au fost măsurate în mod constant în cadrul NSFG.
Cu toate acestea, acest studiu oferă informații prețioase în ceea ce privește schimbările ratelor de divorț de-a lungul timpului și arată cât de semnificativ influențează societatea creșterea inegalității.
Studiul este publicat în Journal of Marriage and Family.
Vă recomandăm să citiți și:
Bananele modificate genetic, aprobate de autorități pentru prima dată. Unde s-a întâmplat?
Renunțarea la fumat la orice vârstă reduce apariția cancerului