Revenire spectaculoasă pentru sonda SLIM, trimisă de japonezi pe Lună
Agenția pentru Explorare Aerospațială a Japoniei (JAXA) a transmis că a restabilit comunicarea cu sonda SLIM, după ce nava spațială a fost inactivă timp de aproape o lună.
Potrivit cercetătorilor de la JAXA, sonda Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) ar fi îndurat temperaturi de până la minus 170 de grade Celsius. Acum, odată cu sfârșitul nopții selenare, razele Soarelui au început să lumineze din nou panourile solare, iar sonda „a revenit la viață”.
„Noaptea trecută, o comandă a fost trimisă către SLIM și un răspuns a fost primit, ceea ce confirmă că nava spațială a supraviețuit nopții selenare și și-a păstrat capabilitățile de comunicare”, a transmis JAXA.
Japonia a reușit „o aselenizare de o precizie fără precedent”
„Comunicarea cu SLIM a fost încheiată la scurt timp, având în vedere că temperatura echipamentului de comunicare este destul de ridicată”, a mai anunțat agenția japoneză.
JAXA a mai adăugat că sunt în curs pregătiri pentru a relua operațiunile atunci când temperaturile instrumentului vor fi optime.
SLIM a aselenizat în ziua de 20 ianuarie 2024, iar mai apoi cercetătorii au confirmat că a reușit „o aselenizare de o precizie fără precedent” de mai puțin de 100 de metri de la locurile prestabilite, spre deosebire de la sondele convenționale care adesea au o acuratețe de câțiva kilometri.
Exista o posibilitate ca SLIM să nu se mai trezească
Având în vedere că celulele solare nu generau electricitate, sonda înaltă de 2,4 metri și cu o greutate de aproape 200 kilograme fără combustibil, a fost dezactivată în data de 22 ianuarie după ce a funcționat pe bateriile de rezervă, dar a început să funcționeze din nou în data de 29 ianuarie, potrivit Xinhua News.
Sonda a reintrat în stare inactivă în data de 1 februarie și a suspendat activitățile, astfel că generarea de energie solară nu a mai fost posibilă, iar JAXA a anunțat că are în plan să încerce operațiunile la jumătate lunii februarie atunci când lumina Soarelui ajunge din nou la panourile solare. La acel moment, cercetătorii japonezi au recunoscut că exista o posibilitate ca SLIM să nu se mai trezească, deși a fost concepută pentru a rezista temperaturilor extrem de scăzute de pe Lună.
A cincea țară din lume care a ajuns pe Lună
Odată cu aselenizarea sondei SLIM, Japonia a devenit doar a cincea țară din lume care a ajuns pe Lună.
Recent, Statele Unite ale Americii au scris din nou istorie odată cu aselenizarea primei nave spațiale private, o sondă robotică dezvoltată de compania Intuitive Machines din Houston, Texas.
A fost un moment deosebit de important pentru explorarea spațială pentru că nicio altă navă spațială privată nu a mai efectuat o aselenizare ușoară pe satelitul natural al Pământului, iar un vehicul american nu a mai atins suprafața Lunii de la misiunea Apollo 17 cu echipaj din decembrie 1972.
Vă mai recomandăm să citiți și:
NASA se roagă pentru „un miracol” și speră să mai poată salva sonda Voyager 1
Ultimele fotografii făcute de sonda Japoniei pe Lună înainte să intre în hibernare
Misiunea SLIM continuă! Sonda Japoniei pe Lună „s-a trezit la viață”
Sonda Voyager 1 trimite mesaje ciudate din spațiul interstelar, iar NASA nu știe ce să facă