Depistarea cancerului de sân ar putea fi posibilă printr-un test de salivă
Oamenii de știință au dezvoltat un test de salivă pentru depistarea cancerului de sân, cu rezultate promițătoare în cadrul testelor experimentale, potrivit unui studiu.
Noul dispozitiv portabil detectează biomarkerii cancerului de sân dintr-o mică mostră de salivă, spun cercetătorii de la Universitatea din Florida și de la Universitatea Națională Yang Ming Chiao Tung din Taiwan, care și-au publicat rezultatele în Journal of Vacuum Science & Technology B.
„Imaginați-vă personalul medical care efectuează screeningul cancerului de sân în comunități sau spitale”, a declarat Hsiao-Hsuan Wan, doctorand al UF la Departamentul de Inginerie Chimică și autorul principal al studiului.
Dispozitivul este portabil și reutilizabil
„Dispozitivul nostru este o alegere excelentă, deoarece este portabil – cam de mărimea mâinii – și este și reutilizabil. Timpul de testare este de sub cinci secunde pentru fiecare eșantion, ceea ce îl face foarte eficient.”
Noul instrument funcționează prin plasarea unei mostre de salivă pe o bandă de testare, care este tratată cu anticorpi specifici care răspund la biomarkerii cancerului.
Impulsurile electrice sunt trimise la punctele de contact de pe dispozitivul biosenzor, scrie EurekAlert.
Rezultatele sunt rapide și ușor de interpretat
Semnalele sunt măsurate și traduse în informații digitale despre cantitatea de biomarker prezentă.
Rezultatele sunt rapide și ușor de interpretat, a spus Wan. În timpul testelor, dispozitivul a făcut distincția între țesutul mamar sănătos, cancerul de sân timpuriu și cancerul de sân avansat într-un grup mic de 21 de femei.
Designul biosenzorului lor utilizează componente comune, cum ar fi benzile de testare a glucozei și platforma hardware-software open-source Arduino.
Oamenii de știință au descoperit că diabetul poate accelera cancerul de sânge
De asemenea, un alt studiu recent și în premieră dezvăluie modul în care diabetul stimulează creșterea mielomului multiplu și diferențele în ceea ce privește rezultatele supraviețuirii la pacienții de culoare față de cei albi care suferă de ambele afecțiuni.
Pacienții cu mielom multiplu, un cancer al sângelui al plasmocitelor din măduva osoasă, care suferă și de diabet au o supraviețuire generală redusă în comparație cu cei fără diabet. Într-o analiză pe subgrupuri, această diferență de supraviețuire datorată diabetului a fost observată la pacienții albi, dar nu și la pacienții de culoare, potrivit unui studiu publicat în Blood Advances.
Potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor, diabetul afectează 13% din populația SUA, iar această prevalență este în creștere rapidă. Mielomul multiplu este al doilea cel mai frecvent cancer al sângelui în SUA și afectează în mod disproporționat adulții de culoare non-hispanici, la care este cel mai frecvent cancer al sângelui.
„Pacienții cu mielom multiplu și diabet au rate de supraviețuire mai mici”
Deși cercetătorii sunt de mult timp conștienți de riscul crescut de mielom multiplu la pacienții cu diabet, acesta este primul studiu care examinează disparitățile rasiale în ceea ce privește șansele de supraviețuire în rândul celor care trăiesc cu aceste afecțiuni comorbide.
„Știam din studiile anterioare că pacienții cu mielom multiplu și diabet au rate de supraviețuire mai mici”, a explicat Urvi Shah, MD, specialist în mielom multiplu la Memorial Sloan Kettering Cancer Center.
Diferențe în ceea ce privește șansele de supraviețuire
„Dar ceea ce nu știam este cum diferă aceste rezultate între rase. Diabetul este mai frecvent la persoanele de culoare față de cele albe și am vrut să înțelegem dacă această diferență poate juca un rol în rezultatele de sănătate în rândul pacienților cu ambele afecțiuni”.
Cercetătorii au efectuat un studiu retrospectiv, colectând date din dosarele electronice de sănătate a 5.383 de pacienți cu mielom multiplu din două centre medicale academice: Memorial Sloan Kettering Cancer Center și Icahn School of Medicine at Mount Sinai. Cincisprezece la sută dintre pacienții incluși au avut un diagnostic de diabet (12% dintre pacienții albi și 25% dintre pacienții de culoare).
În general, Dr. Shah și colegii săi au observat că, în rândul pacienților cu mielom, cei cu diabet au avut rate de supraviețuire mai mici decât cei fără. Cu toate acestea, atunci când au analizat rezultatele în funcție de rasă, au constatat că, în timp ce pacienții albi cu mielom și diabet aveau rate de supraviețuire mai mici decât cei fără diabet, nu au observat această constatare în rândul pacienților de culoare, scrie EurekAlert.
„Ceea ce nu ne așteptam să vedem aici a fost că diabetul a fost de fapt asociat cu rezultate mai proaste de supraviețuire în rândul persoanelor albe cu mielom, dar nu și în rândul persoanelor de culoare”, a declarat Dr. Shah.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Renunțarea la fumat la orice vârstă reduce apariția cancerului
România este pe ultimul loc la screeningul pentru cancerul de sân