Dieta care scade DRAMATIC riscul de apnee în somn
Dacă sforăitul tău sau al partenerului vă aduce la capătul răbdării, o soluție ar putea fi să renunțați la friptură și să o înlocuiți cu dieta bazată pe plante; și asta nu doar ca răzbunare.
Cercetările arată că dieta bazată pe plante reduce riscul apneei în somn cu aproximativ o cincime.
Studiul, publicat în ERJ Open Research, a descoperit că cei care consumă cele mai multe legume, fructe, cereale integrale și nuci au o probabilitate cu 19% mai mică de a suferi de apnee în somn, în comparație cu cei care consumă mai puține alimente sănătoase bazate pe plante.
Dieta bazată pe plante poate reduce o problemă avută de un număr incredibil de mare de oameni
Cercetătorii au constatat, de asemenea, diferențe de riscuri de la femei la bărbați, dieta pe bază de plante având un efect mai mare în reducerea riscului de apnee pentru cei din urmă, notează The Guardian.
Apneea în somn apare atunci când căile respiratorii devin prea înguste în timpul somnului, împiedicând respirația corectă. Aceasta a fost asociată cu obezitatea, cu a avea gâtul mare, cu fumatul și cu consumul de alcool, precum și cu dormitul pe spate.
Pacienții cu această afecțiune sforăie adesea tare, își opresc și reiau respirația, și se trezesc făcând zgomote de suflare, sforăit sau sufocare.
Studiile au arătat că apneea în somn obstructivă crește riscul de boli cardiovasculare, de ritm cardiac neregulat, de accident vascular cerebral, de diabet de tip 2, de tensiunie arterială ridicată și de depresie. Apneea afectează aproximativ 1 miliard de oameni la nivel global, iar tratamentul implică adesea scăderea în greutate, alături de alte schimbări de stil de viață.
„Aceste rezultate subliniază importanța calității dietei noastre în gestionarea riscului de apnee în somn obstructivă”, a declarat dr. Yohannes Melaku, de la Universitatea Flinders din Adelaide (Australia), care a condus studiul.
„Este important să observăm aceste diferențe de gen pentru că subliniază necesitatea intervențiilor dietetice personalizate pentru persoanele cu apnee în somn obstructivă. Această cercetare nu ne spune de ce dieta este importantă, dar ar putea fi faptul că o dietă sănătoasă bazată pe plante reduce inflamația și obezitatea”, spune Melaku.
„Aceștia sunt factori cheie în riscul apneei în somn obstructive. Dietele bogate în componente antiinflamatorii și antioxidante și sărace în elemente alimentare dăunătoare pot influența masa de grăsime, inflamația și chiar tonusul muscular, toate acestea fiind relevante pentru riscuri”, a continuat el.
Ce alimente au arătat cele mai bune rezultate?
Cercetătorii au examinat datele a 14.210 de persoane care au participat la Studiul Național de Sănătate și Nutriție din SUA, care au furnizat informații pe durata a 24 de ore despre ceea ce au mâncat.
Grupurile alimentare au fost delimitate drept alimente sănătoase pe bază de plante (cereale integrale, fructe, legume, nuci, leguminoase, ceai și cafea), alimente sănătoase pe bază de plante într-o măsură mai mică (cereale rafinate, cartofi, băuturi îndulcite cu zahăr, dulciuri și deserturi, alimente sărate) și alimente de origine animală (grăsime animală, lactate, ouă, pește sau fructe de mare și carne).
Participanții au răspuns și la un chestionar conceput pentru a evalua dacă există probabilitatea să sufere de apnee în somn.
„Este important să fim conștienți că includerea unei game variate de legume, fructe și cereale integrale în dieta noastră, minimizând consumul de alimente nesănătoase și de băuturi îndulcite, poate îmbunătăți semnificativ starea noastră de sănătate generală”, a declarat prof. Sophia Schiza, șefa Adunării Societății Europene de Respirație pentru tulburările de somn.
„Trebuie să facem cât mai ușor posibil pentru toată lumea să adopte o dietă sănătoasă”, a concluzionat ea.
Vă recomandăm să citiți și:
Patru din cinci oameni testați, contaminați cu un pesticid toxic
O afecțiune inflamatorie rară a esofagului devine tot mai întâlnită
Oamenii cu ochii albaștri au un avantaj nebănuit atunci când vine vorba de citit