O mină abandonată din Finlanda va fi transformată într-o baterie gravitațională gigantică
Una dintre cele mai adânci mine de metale din Europa – mina Pyhäsalmi din centrul Finlandei – va fi transformată într-o uriașă baterie gravitațională capabilă să stocheze 2 megawați de energie.
Pe măsură ce planeta se îndreaptă către energia regenerabilă, ne confruntăm cu problema stocării. Problema este că vântul nu bate și soarele nu strălucește exact în momentul în care oamenii doresc să consume energie.
În zilele deosebit de vântoase sau însorite, se poate genera prea multă energie electrică, ceea ce duce la o situație în care consumatorii sunt plătiți să consume energie electrică în loc să supraîncarce rețeaua. Dar energia care nu este folosită se pierde.
Ar fi mai bine, desigur, dacă am putea stoca această energie pentru a o folosi mai târziu. Bateriile gravitaționale sunt o modalitate de a face acest lucru.
Una dintre cele mai adânci mine de metale din Europa
Ideea din spatele bateriilor gravitaționale este foarte simplă. În perioadele în care sursele de energie produc mai multă energie decât cererea, excesul de energie este folosit pentru a muta greutăți (sub formă de apă sau, uneori, nisip) în sus, transformând-o în energie potențială.
Atunci când sursa de energie este scăzută, aceste obiecte pot fi eliberate, alimentând turbinele, în timp ce gravitația le trimite spre Pământ.
Deși, în general, bateriile gravitaționale iau forma unor rezervoare, au fost sugerate, de asemenea, mine abandonate care deplasează nisip sau alte greutăți în sus atunci când se produce un exces de energie, scrie IFL Science.
Ideea din spatele bateriilor gravitaționale este foarte simplă
Compania scoțiană Gravitricity a creat un sistem de trolii și dispozitive de ridicare care pot fi instalate în astfel de puțuri de mină dezafectate. Compania va instala sistemul în mina de zinc și cupru de 1.400 de metri adâncime din Pyhäjärvi, Finlanda.
„Pe măsură ce lumea generează tot mai multă electricitate din surse de energie regenerabilă intermitente, există o nevoie tot mai mare de tehnologii care pot capta și stoca energie în perioadele de cerere scăzută și o pot elibera rapid atunci când este necesar”, a declarat Martin Wright, cofondatorul Gravitricity, despre această tehnologie la sfârșitul anului trecut.
„Sistemul nostru de stocare a energiei gravitaționale subterane GraviStore folosește forța gravitației pentru a oferi unele dintre cele mai bune caracteristici ale bateriilor litiu-ion și ale stocării hidro-pompei – la costuri reduse și fără a avea nevoie de metale de pământuri rare.”
Vă recomandăm să mai citiți și:
O baterie care stochează energia în pietre? Un start-up crede că o poate realiza!
O baterie care stochează energia în pietre? Un start-up crede că o poate realiza!