Test de cultură generală. Care este prima zi de primăvară?
În ciclul normal al anotimpurilor, acestea nu încep în prima zi a lunii din calendar. Care este prima zi de primăvară?
Care este prima zi de primăvară? În 2024, prima zi oficială de primăvară este miercuri, 20 martie. Această dată marchează echinocțiul de primăvară. De ce începe primăvara pe 20 martie în acest an?
În 2024, echinocțiul de primăvară are loc pe 20 martie la ora 6:06 (ora României). Această dată cade într-o zi de miercuri și este începutul astronomic al sezonului de primăvară în emisfera nordică și al sezonului de toamnă în emisfera sudică.
Însă echinocțiul de primăvară nu are loc întotdeauna la aceeași dată. Data calendaristică a echinocțiului continuă să se schimbe în fiecare an, potrivit Almanac.
Care este prima zi de primăvară?
În emisfera nordică, echinocțiul de primăvară (cunoscut și sub numele de echinocțiul din martie sau echinocțiul vernal) are loc atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc de la sud la nord. Este numit „ceresc” deoarece este o linie imaginară pe cer deasupra ecuatorului Pământului. Dacă vă închipuiți că stați pe ecuator, Soarele ar trece direct pe deasupra voastră în drumul său spre nord.
În ziua echinocțiului din martie, emisfera nordică și emisfera sudică primesc aproximativ aceeași cantitate de lumină solară; nicio emisferă nu este înclinată mai mult spre Soare decât cealaltă.
Deși în majoritatea locurilor (cu excepția Polului Nord și a Ecuatorului), durata zilei a crescut în fiecare zi după solstițiul de iarnă, după echinocțiul de primăvară, multe locuri vor experimenta mai multă lumină decât întuneric în fiecare zi. Durata zilei va continua să crească până la solstițiul de vară, în iunie, când se înregistrează cea mai lungă perioadă de lumină solară.
Nicio emisferă nu este înclinată mai mult spre Soare decât cealaltă
Iată un lucru interesant: echinocțiile sunt singurele două momente ale anului când Soarele răsare la est și la vest pentru toți cei de pe Pământ. În timp ce Soarele trece pe deasupra, înclinarea Pământului față de Soare este zero, ceea ce înseamnă că axa Pământului nu este îndreptată nici spre Soare, nici în sens opus. (Rețineți, totuși, că Pământul nu orbitează niciodată vertical, ci este întotdeauna înclinat pe axa sa cu aproximativ 23,5 de grade.)
Cuvântul „echinocțiu” provine din cuvintele latinești pentru „noapte egală”, anume „aequus” (egal) și „nox” (noapte). În ziua echinocțiului, lungimea zilei este egală cu cea a nopții în toate părțile lumii.
Vă recomandăm să citiți și:
Doi cercetători au găsit dovezi că timpul a fost dat înapoi
Pe câte zile se poate întinde o prognoză meteo?
De ce nu simțim că se învârte Pământul?
Test de cultură generală. Cât de veche este apa de pe Pământ?