Le vedeți zi de zi, dar de câte ori v-ați întrebat de ce sunt șoselele făcute din asfalt? Iată care este motivul!
De ce sunt șoselele făcute din asfalt? Atunci când vă gândiți la o porțiune foarte lungă de drum, cel mai probabil vă imaginați o arteră neagră care se estompează în depărtare.
Asfaltul este un material ubicuu pentru construcția de drumuri și asta pentru că este, în general, cea mai economică opțiune.
Nu doar că asfaltul este în mod obișnuit mai ieftin decât betonul, dar și căile rutiere din asfalt pot fi finalizate și deschise traficului mai rapid decât drumurile pavate cu alte materiale.
Cu toate că asfaltul este relativ moale și se deteriorează mai repede decât betonul, întreținerea și repararea sa sunt mai ușoare și mai puțin costisitoare decât menținerea pavajelor de beton, conform Britannica.
Există și alte beneficii ale asfaltului. Asfaltul (ca și betonul) este reciclabil și poate fi refolosit ca pavaj rutier. Este mai silențios la condus decât betonul, aspect pe care probabil l-ați observat atunci când o autostradă din asfalt îi cedează locului unui pasaj realizat din beton.
Mai mult decât atât, în comparație cu betonul, asfaltul oferă o tracțiune mai bună, iar negrul său care absoarbe căldura ajută la topirea mai rapidă a zăpezii și a gheții și la evaporarea mai rapidă a apei de ploaie, ceea ce înseamnă că asfaltul oferă beneficii în materie de siguranță, precum și avantaje economice.
Cine se orientează mai bine, bărbații sau femeile? Un studiu distruge miturile!
Mersul cu bicicleta la serviciu, asociat cu o sănătate mintală mai bună
Oamenii de știință au dezvoltat un oțel revoluționar care „nu poate fi explicat”
NASA a testat cu succes o rachetă revoluționară ce ne-ar putea duce pe Marte