Oamenii cu ochii albaștri au un avantaj nebănuit atunci când vine vorba de citit
Aproximativ una din zece persoane din întreaga lume are ochii albaștri. În unele populații europene, această fracție poate crește până la trei din patru indivizi.
Motivul pentru care această culoare persistă în comparație cu tonurile mai pământii ale unui iris pigmentat închis a fost pentru mult timp subiect de speculații. Acum, antropologii din Marea Britanie propun că ochii albaștri ar putea avea un ușor avantaj în condiții de iluminare slabă.
În experimentul lor preliminar, Kyoko Yamaguchi și studenta Faith Erin Cain, de la Universitatea Liverpool John Moores, au explorat posibilitatea cu 39 de voluntari adulți care au efectuat un simplu test ocular de 30 de secunde sub intensități tot mai scăzute ale luminii.
Culorile ochilor au fost autodeclarate și apoi verificate ca fiind albastre sau căprui, folosind un ghid de clasificare recent dezvoltat, astfel că cercetătorii au restrâns grupul la 25 de persoane cu ochi albaștri în diverse grade și 14 cu ochi căprui deschis sau închis.
Ce avantaj au ochii albaștri la citit?
După analizarea datelor, s-a constatat că cei cu ochi albaștri strălucitori puteau citi codurile afișate pe un perete sub o lumină semnificativ mai redusă, un minim de doar 0,7 lux în medie, decât colegii lor cu ochi căprui, care aveau în medie un minim de 0,82 lux.
Ținând cont că studiul este preliminar, cu o dimensiune relativ mică a eșantionului și încă neevaluat de către alți cercetători, concluziile experimentului susțin teoria că pierderea pigmentației irisului a fost o trăsătură selectată în unele populații pentru a maximiza vizibilitatea în medii slab iluminate, scrie Science Alert.
Fie că sunt căprui, gri sau verzi, toți irișii constau într-un set de „pânze” stropite cu cantități variabile de proteine precum melanina.
Dozele generoase de proteine în stratul superior întunecă ochii. Pe măsură ce pigmenții se epuizează, dispersia luminii prin straturile transparente ale ochiului îi conferă irisului o nuanță mai albastră, asemănătoare cu modul în care lumina dispersată prin atmosferă capătă nuanțele familiare ale cerului.
Cum a evoluat culoarea ochilor?
Desigur, este rezonabil să presupunem că evoluția ne-a dăruit iriși pigmentați pentru un motiv întemeiat. Având în vedere că cei cu ochi mai închiși au incidențe mai mici de afecțiuni precum cancerul și degenerescența maculară, un iris plin de melanină probabil oferă un grad de protecție.
În jurul perioadei în care oamenii începeau să se așeze și să dezvolte agricultura, a apărut o mutație în copia unui „comutator” asociat cu albinismul, oferindu-i organismului abilitatea de a dilua nivelul de melanină într-o locație foarte specifică: ochii.
Dacă această schimbare genetică s-ar fi produs și în alți oameni în alte perioade ale istoriei, ar fi fost de mult timp pierdută. Cu toate acestea, acest eveniment a fost purtat în din ce în ce mai multe descendențe genetice de-a lungul secolelor, fiind găsit astăzi în sute de milioane de persoane din întreaga lume.
Ca atâtea alte adaptări, explicarea sau motivul pentru care această mutație a persistat este complex. S-ar putea să fi fost asociată cu prestigiul sau cu frumusețea, să ofere protecție împotriva stărilor de spirit scăzute în sezoanele întunecate de iarnă sau pur și simplu să consume mai puține resurse ale organismului pentru a se dezvolta în condiții ostile în care ochii întunecați nu mai erau necesari. Sau toate cele de mai sus.
Acest studiu este disponibil pe serverul pre-publicare bioRxiv.
Vă recomandăm să citiți și:
Unele simptome ce par inofensive sau bizare pot indica, de fapt, boala Alzheimer
A fost descoperită o legătură între temperatura corpului și depresie
Noi simulări arată cum se strecoară virusul HIV în nucleul celulei
Medicamentele pentru disfuncția erectilă ar reduce riscul de Alzheimer