Jocurile video expun milioane de oameni la pierderea permanentă a auzului
Dacă petreci ore întregi cu căștile pe urechi și asculți sunete de atac, melodii tematice și strigăte de luptă, s-ar putea să riști să suferi leziuni auditive permanente.
Sunetul este o parte importantă a experienței jocurilor video pentru mulți, dar nu știm prea multe despre ce efecte au jocurile asupra auzului nostru. Studiile în acest sens sunt puține și rare, dar o echipă de cercetători le-a adunat pentru a vedea ce știm până acum.
Analiza lor a identificat 14 lucrări unice, care împreună au implicat peste 50.000 de persoane din nouă țări diferite, toate cu accent pe relația dintre pierderea auzului sau tinitus și jocurile video.
Cercetarea acoperă o varietate de circumstanțe de joc, inclusiv calculatoare și console de acasă, jocuri mobile, centre de jocuri.
Nu este vorba doar de a da volumul mai încet. Atât intensitatea sonoră, cât și timpul de expunere intră în calcul în impactul pe care zgomotul îl poate avea asupra urechilor dumneavoastră. Pe măsură ce intensitatea sunetului crește, timpul de expunere sigură scade drastic. Astfel, o sesiune de jocuri de trei ore cu volumul la maxim poate provoca daune permanente mult mai mari decât o sesiune de 15 minute la același nivel.
Sunetul este o parte importantă din jocurile video
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, adulții pot suporta în siguranță niveluri sonore de aproximativ 80 decibeli timp de 40 de ore pe săptămână. Dar la 90 decibeli, volumul unei persoane care țipă, această limită de timp scade la patru ore pe săptămână înainte de a risca pierderea auzului. Urechile noastre pot suporta sunete de 95dB (sunetul motorului unei motociclete) doar timp de o oră și 15 minute.
Așadar, este puțin îngrijorător faptul că volumul mediu al căștilor în patru jocuri de tir a fost de 88,5 până la 91,2 decibeli, conform unuia dintre studiile din analiză.
O altă lucrare a constatat că sunetele de impuls – explozii scurte și puternice de zgomot care ar putea semnala o împușcătură sau o prăbușire – pot atinge un vârf de 119 decibeli.
Un studiu a constatat că peste 10 milioane de americani ar putea fi expuși la niveluri sonore ,,puternice” sau ,,foarte puternice” din jocurile video, iar un alt studiu a raportat că utilizarea jocurilor a crescut șansele de a se autodenunța cu privire la gravitatea pierderii de auz, scrie ScienceAlert.
Trei lucrări axate pe centrele de jocuri au raportat niveluri de sunet cuprinse între 80 și 90 decibeli, iar două dintre ele au constatat că aceste medii au crescut șansele de apariție a tinitusului sever și a pierderii auzului prin sunete de înaltă frecvență.
Milioane de americani, expuși la niveluri sonore „puternice”
Este demn de remarcat faptul că, în două dintre cele trei studii privind centrele de jocuri, principalele surse de zgomot au fost sistemele de jocuri arcade. Aceste studii au fost publicate în 1992 și 1983, ceea ce, după cum subliniază autorii, limitează comparabilitatea lor cu jocurile moderne – deși sălile de jocuri arcade sunt încă extrem de populare în rândul anumitor grupuri.
O lucrare privind jocurile video mobile a constatat că nivelul mediu de sunet era de 43,2 decibeli, ceea ce sugerează că această formă de joc este mai puțin îngrijorătoare, cel puțin pentru urechile noastre.
Deși dovezile de până acum sunt destul de limitate, cercetările disponibile până în prezent indică în cele din urmă jocurile ca fiind o sursă probabilă de ascultare nesigură.
Se pare că nivelurile de volum la care unii oameni (sau localuri) au setat sunetele jocurilor, combinate cu timpul pe care mulți jucători îl petrec jucând, sunt în general suficiente pentru a produce daune.
Această cercetare a fost publicată în BMJ Public Health.
Vă recomandăm să mai citiți și:
Amber, cel mai mare dezvoltator independent de jocuri video din România, deschide un nou studio
Elevii vor putea învăța istoria, engleza și matematica prin jocuri video
Prâslea cel Voinic și Ileana Cosânzeana vor deveni personaje în jocuri video
Terapia bazată pe jocuri video ajută pacienții cu accident vascular cerebral