Test de cultură generală. Care este cea mai mare stea din Univers?
Cea mai mare stea din Univers (pe care o cunoaștem), UY Scuti, este o hiperuriașă variabilă cu un diametru de aproximativ 1.700 de ori cât cel al Soarelui.
Pentru a pune acest număr în perspectivă, volumul a aproape 5 miliarde de Sori ar încăpea într-o sferă de dimensiunea lui UY Scuti.
Soarele nostru este imens, în el ar încăpea mai mult de un milion de Pământuri. Dar, la scară stelară, acesta ar putea fi înghițit de aproximativ jumătate dintre stelele observate până acum, în special de către stelele precum UY Scuti.
În 1860, astronomii germani de la Observatorul Bonn au catalogat pentru prima dată UY Scuti, numind-o pe atunci BD -12 5055, conform unui articol din Astronomy Magazine. În timpul unei observații ulterioare, astronomii au realizat că luminozitatea sa variază într-un ciclu de 740 de zile, ceea ce a dus la clasificarea sa ca stea variabilă.
Care este cea mai mare stea din Univers?
Cea mai mare stea din Univers se află în apropierea centrului Căii Lactee, la aproximativ 9.500 de ani-lumină distanță de Pământ. Situată în constelația Scutul, UY Scuti este o stea hiperuriașă. Hiperuriașele, mai mari decât superuriașele și decât gigantele, sunt stele rare care strălucesc foarte intens. Ele își pierd o mare parte din masă prin vânturile stelare rapide.
Însă diametrul mare al lui UY Scuti nu o face și cea mai masivă (grea) stea. Această onoare îi revine lui R136a1, care cântărește de aproximativ 300 de ori masa Soarelui, dar are doar aproximativ 30 de raze solare. UY Scuti, în comparație, are doar de aproximativ 30 de ori masa Soarelui, dar are un volum mult mai mare, potrivit Space.com.
Steaua variază în luminozitate
Iar compararea dimensiunilor este complicată și deoarece UY Scuti nu rămâne în repaus. Jillian Scudder, de la University of Sussex (Anglia), a subliniat că steaua variază în luminozitate pe măsură ce variază și în diametru.
Măsurătorile pe care le avem acum au o marjă de eroare de aproximativ 192 de raze solare. Variabilitatea sau marja de eroare le-ar putea permite altor stele să o depășească pe UY Scuti în cursa pentru dimensiune. De fapt, există până la 30 de stele ale căror raze se apropie sau depășesc cea mai mică dimensiune estimată a lui UY Scuti, așa că această uriașă și-ar putea pierde titlul oricând.
Vă recomandăm să citiți și:
Noul instrument cu care NASA vrea să studieze planeta Marte
Imagini fabuloase cu lansarea rachetei Vulcan Centaur! De ce au apărut flăcări albastre?
Viteza vântului pe Jupiter, măsurată cu Telescopul Foarte Mare din Chile