A fost descoperită o legătură între temperatura corpului și depresie
O nouă cercetare condusă de UC San Francisco (SUA) a descoperit legătura dintre temperatura corporală și depresie. Studiul arată că persoanele cu depresie au temperaturi corporale mai ridicate, indicând că scăderea temperaturii ar putea aduce beneficii pentru sănătatea mintală a acestor persoane.
Studiul, publicat în Scientific Reports, nu indică dacă depresia ridică temperatura corpului sau dacă o temperatură mai mare cauzează depresia. Nu se știe nici dacă temperatura corporală mai mare observată la persoanele cu depresie reflectă o capacitate scăzută de autorăcire, o generare crescută a căldurii din procesele metabolice sau o combinație a celor două.
Pentru a găsi legătura dintre temperatura corporală și depresie, cercetătorii au analizat date de la peste 20.000 de participanți internaționali care purtau un dispozitiv care măsoară temperatura corpului și au raportat zilnic temperatura corpului și simptomele de depresie. Studiul, care a durat șapte luni și a fost demarat la începutul anului 2020, a inclus date din 106 țări.
Rezultatele au arătat că, odată cu creșterea severității simptomelor de depresie, participanții aveau temperaturi ale corpului mai ridicate. Datele privind temperatura corpului au arătat, de asemenea, o tendință către scoruri mai mari de depresie la persoanele a căror temperatură avea o fluctuație mai mică pe parcursul a 24 de ore, dar această constatare nu a fost semnificativă din punct de vedere statistic.
Cum va influența legătura dintre temperatura corporală și depresie tratamentele viitoare?
Aceste descoperiri aduc noi informații despre modul în care ar putea funcționa o nouă metodă de tratare a depresiei, spune dr. Ashley Mason, autoarea principală a studiului și profesoară asociată de psihiatrie la UCSF Weill Institute for Neurosciences (SUA). Un mic număr de studii cauzale existente au constatat că utilizarea jacuzziurilor sau a saunelor poate reduce depresia, posibil prin declanșarea răcirii corpului, de exemplu, prin transpirație.
„În mod ironic, încălzirea oamenilor poate duce la o scădere a temperaturii corpului care persistă mai mult decât răcirea directă, de exemplu, printr-o baie cu gheață. Cum ar fi dacă am putea urmări temperatura corpului persoanelor cu depresie pentru a sincroniza bine tratamentele bazate pe căldură?”, a spus Mason, care este și psiholog clinician la UCSF Osher Center for Integrative Health.
„Până în prezent, aceasta este cea mai mare cercetare care examinează asocierea dintre temperatura corpulu, evaluată folosind atât metodele de auto-raportare, cât și senzori purtabili, și simptomele de depresie într-un eșantion geografic larg. Având în vedere creșterea ratei de depresie în Statele Unite, suntem încântați de posibilitățile unui nou mod de tratament”, a adăugat Mason, citată de Medical Xpress.
Vă recomandăm să citiți și:
Cine se orientează mai bine, bărbații sau femeile? Un studiu distruge miturile!
Ar trebui să faci exerciții pe stomacul gol? Iată ce spun experții!
Amprentele digitale nu sunt chiar atât de unice pe cât credeam