Ultimele fotografii făcute de sonda Japoniei pe Lună înainte să intre în hibernare
Sonda japoneză SLIM a fost dezactivată odată cu sosirea nopții selenare, iar asta probabil va însemna sfârșitul misiunii pe Lună. Totuși, sonda a reușit să trimită câteva fotografii finale și date științifice.
SLIM, prescurtarea de la Smart Lander for Investigating Moon, a efectuat „o aselenizare de o precizie fără precedent” la marginea craterului Shioli în data de 20 ianuarie 2024, în ciuda unor probleme la motoare din cauza cărora a ajuns „cu susul în jos” pe suprafața selenară. Astfel, celulele solare ale sondei erau îndreptate spre vest și nu au putut să primească nivelurile preconizate de lumină solară, operațiunile fiind la început oprite. Dar SLIM s-a trezit la viață după aproape 10 zile de la aselenizare, pe măsură ce razele Soarelui ajungeau tot mai mult la panourile navei.
Cercetătorii de la Agenția Japoneză pentru Explorare Aerospațială (JAXA), care operează SLIM, au scanat timp de mai multe zile suprafața Lunii cu ajutorul instrumentului Multi-Band Camera (MBC) aflat la bordul sondei.
JAXA a transmis o ultimă fotografie făcută de SLIM
MBC a fost conceput pentru a detecta olivină și alte minerale prin analizarea semnăturilor luminii, sau spectrul, reflectate de la Soare, potrivit Space.com.
În ziua de 31 ianuarie, JAXA a transmis o ultimă fotografie făcută de camera de navigație a sondei SLIM, confirmând într-un mesaj că nava spațială a intrat în stare de hibernare, așa cum era așteptat.
Acum, oamenii de știință de la JAXA vor aștepta în jur de 14 zile terestre pentru a vedea dacă SLIM va putea fi trezită la viață încă o dată. Totuși, dacă sonda va reuși asta, ar însemna că electronicele sale vor trebui să facă față temperaturilor nopții selenare ce pot atinge minus 130 grade Celsius.
Indiferent dacă se mai trezește sau nu, sonda Japoniei și-a atins obiectivele
Indiferent dacă SLIM se mai trezește sau nu, nava spațială și-a îndeplinit obiectivele stabilite după ce a reușit o aselenizare „de precizie fără precedent”, a lansat două mici rovere pe suprafața Lunii și a obținut o sumedenie de date științifice.
„Având în vedere cantitatea mare de date obținută, mergem înainte cu analize pentru a identifica roci și pentru a estima compoziția chimică a mineralelor, fapt ce va ajuta la rezolvarea misterului originii Lunii. Vom anunța rezultatele științifice imediat ce vor fi obținute”, arată un comunicat JAXA din 1 februarie 2024.
Misiunea japoneză SLIM a ajuns pe Lună în data de 20 ianuarie 2024, astfel că Japonia a devenit a cincea țară din lume care se poate lăuda cu o astfel de reușită, alături de Statele Unite, fosta Uniune Sovietică, China și India.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Misiunea SLIM continuă! Sonda Japoniei pe Lună „s-a trezit la viață”
Sonda Japoniei a ajuns „cu susul în jos” pe Lună. Mai poate fi salvată misiunea SLIM?
Japonia nu renunță! Sonda SLIM trimisă pe Lună mai are o șansă
Japonia este cea de-a cincea țară din lume care ajunge pe Lună, dar nu se știe pentru cât timp