Sonda Japoniei de pe Lună și-a reluat operațiunile după ce a trebuit să fie dezactivată timp de o săptămână din cauza unei probleme cu alimentarea electrică.
Agenția Japoneză pentru Explorare Aerospațială (JAXA) a transmis că a reușit să reia comunicarea cu sonda duminică, 28 ianuarie 2024. Celulele solare ale sondei Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) funcționează din nou după ce razele Soarelui au ajuns la nava spațială, a mai transmis JAXA.
Sonda nu a putut să genereze electricitate la scurt timp după aselenizare, în data de 20 ianuarie 2024, pentru că celulele solare nu erau îndreptate spre Soare.
După aselenizarea sondei SLIM, Japonia a devenit cea de-a cincea țară din lume care ajunge pe Lună, după SUA, fosta Uniune Sovietică, China și India.
Nava spațială japoneză a funcționat pe bază de baterii timp de mai multe ori înainte ca cercetătorii să decidă dezactivarea sa pentru o posibilă repornire atunci când lumina Soarelui ajunge la poziția sondei.
JAXA a mai explicat că sonda va analiza compoziția rocilor și indicii despre originea Lunii.
SLIM a ajuns pe Lună la marginea unui crater ecuatorial numit Shioli, la 55 de metri distanță de locul programat pentru aselenizare, o adevărată reușită în viziunea JAXA, care a spus anterior că aselenizarea a fost „de o precizie fără precedent”.
Tehnologia folosită în cazul sondei SLIM va fi folosită în viitoarele misiuni de explorare la polii Lunii, locuri considerate a fi surse importante pentru combustibil, apă și oxigen, potrivit BBC.
Totuși, nu se știe cât timp SLIM va putea să funcționeze pe Lună, având în vedere că JAXA a transmis anterior că nu a fost concepută să reziste unei „nopți selenare”. O noapte selenară, adică atunci când suprafața Lunii nu este expusă la Soare, durează în jur de 14 zile.
Statistic vorbind, aselenizarea s-a dovedit a fi destul de dificilă. Înaintea Japoniei, India a fost cea mai recentă țară care a ajuns pe Lună. Roverul Chandrayaan-3 a aselenizat în apropiere de polul sudic în august 2023, o zonă de pe suprafața Lunii în care oamenii nu au ajuns.
Tot în luna ianuarie 2024, o navă spațială americană lansată de un operator privat a suferit o scurgere de combustibil în spațiu și nu a mai putut ajunge pe Lună, așa cum era planificat.
În august 2023, o navă spațială lansată de Rusia s-a prăbușit pe Lună după ce a încercat fără succes să aselenizeze.
Sonda Japoniei a ajuns „cu susul în jos” pe Lună. Mai poate fi salvată misiunea SLIM?
Japonia nu renunță! Sonda SLIM trimisă pe Lună mai are o șansă
Japonia este cea de-a cincea țară din lume care ajunge pe Lună, dar nu se știe pentru cât timp