Oamenii de știință de la Centrul Spațial Johnson al NASA au reușit în sfârșit să deschidă recipientul cu mostrele colectate de misiunea OSIRIS-REx de pe asteroidul Bennu, vechi de 4,6 miliarde de ani.
În ziua de 10 ianuarie, la mai bine de 3 luni de la momentul în care mostrele au ajuns pe Pământ la bordul unei capsule, cercetătorii de la NASA au finalizat dezasamblarea recipientului OSIRIS-REx și au dezvăluit restul de praf și roci de pe asteroidul Bennu. Echipele au reușit să înlăture două elemente de prindere care au împiedicat până la acel moment deschiderea mecanismului TAGSAM (Touch-and-Go-Sample-Acquisition-Mechanism).
Echipele sunt așteptate să publice un catalog cu mostrele colectate de pe Bennu spre sfârșitul anului, fapt ce va permite oamenilor de știință și instituțiilor din întreaga lume să depună cereri în scopuri de cercetare sau vizionare, potrivit NASA.
Nava spațială de 1 miliard de dolari care a colectat mostrele de praf și rocă de pe Bennu, un obiect spațial de la începuturile Sistemului Solar, și a trimis capsula pe Pământ se îndreaptă acum spre un alt asteroid numit Apophis.
Astronomii au crezut mult timp că Apophis ar putea fi în curs de coliziune cu Pământul, dar acum cercetătorii anticipează că asteroidul va trece pe lângă planeta noastră în 2029, mai aproape decât orice alt obiect de mărimea sa, potrivit The Guardian.
Capsula OSIRIS-REx a ajuns pe Pământ duminică, 24 septembrie 2023, cu primele mostre de asteroid colectate de Statele Unite ale Americii.
„Vrem să înțelegem cu adevărat cum s-a format planeta noastră și ce a trebuit să se întâmple pe Pământ pentru a deveni un loc în care viața s-a putut dezvolta. Există indicii că apa de pe Pământ ar fi venit de la asteroizi, așa că dacă există cu adevărat o legătură între apa din corpurile noastre și apa dintr-o rocă din spațiu care s-ar fi prăbușit pe Pământ în urmă cu 4 miliarde de ani, atunci asta ne spune ceva profund despre ceea ce suntem noi și despre relația noastră cu planeta și spațiul cosmic”, a declarat dr. Tom Statler, expert NASA în asteroizi și apărare planetară, într-un interviu pentru DESCOPERĂ.ro.
Bennu, o relicvă a Sistemului Solar, este vechi de peste 4,5 miliarde de ani, iar oamenii de știință cred că s-a format în principala centură de asteroizi dintre Marte și Jupiter. Tocmai pentru că este atât de vechi, Bennu ar putea conține molecule organice similare cu cele implicate în evoluția vieții pe Pământ.
6 lucruri de știut despre misiunea Psyche, prima întâlnire a omenirii cu un asteroid metalic
Primele imagini cu mostrele colectate de misiunea NASA OSIRIS-REx de pe asteroidul Bennu