Home » Știință » Beneficii neștiute: ce se întâmplă atunci când renunți la cofeină?

Beneficii neștiute: ce se întâmplă atunci când renunți la cofeină?

Publicat: 31.01.2024

Cafeina este cel mai consumat compus psihoactiv din lume. Chiar dacă nu beți cafea sau ceai, este foarte probabil să consumați regulat cafeină, deoarece se găsește în orice, de la băuturi carbogazoase și remedii pentru răceală la cafea decofeinizată și ciocolată. Renunțarea la cofeină are beneficii pe care probabil nu le știați.

Atunci când este consumată cafeină, aceasta este absorbită rapid de către organism, atingând efectul maxim în două ore (deși poate dura până la nouă ore ca substanța să părăsească organismul). Cofeina este, de asemenea, solubilă în apă și grăsimi, astfel încât pătrunde în toate țesuturile corpului, ceea ce explică motivul pentru care poate afecta multe părți diferite ale corpului.

Se recomandă ca adulții să consume maximum 400 mg de cofeină pe zi (aproximativ patru cești de cafea). O cantitate mai mare poate duce la tremurături musculare, greață, dureri de cap, bătăi rapide ale inimii și chiar deces (în cazuri extreme).

Dar chiar și cei care consumă doar câteva cești de cafea sau de ceai zilnic pot simți că au efecte adverse, cum ar fi iritabilitate, dificultăți în adormire și senzație de nervozitate. De aceea, tot mai mulți oameni se gândesc la renunțarea la cofeină.

Dacă vă gândiți să renunțați la cofeină și vă întrebați ce beneficii ar putea avea acest lucru, iată ce spun cercetările!

Pentru început, iată ce efecte adverse ar putea aduce renunțarea la cofeină!

Privarea de cofeină poate provoca dureri de cap, oboseală și somnolență. Acest lucru se întâmplă deoarece organismul dezvoltă o toleranță la cofeină. Substanța se leagă de un receptor din creier folosit de adenozină. Legarea cofeinei la acești receptori determină organismul să întârzie instalarea oboselii. Dar în timp, celulele cerebrale produc mai mulți receptori de adenozină pentru a permite legarea normală a adenozinei, explică Science Alert.

Prin urmare, după renunțarea la cofeină, există un exces de receptori de adenozină la care aceasta să se lege. Acest lucru îi permite oboselii și somnolenței să apară normal, persoana simțindu-se mai obosită decât înainte.

Durerile de cap apar ca urmare a absenței cofeinei. În cap și gât, cofeina determină îngustarea vaselor de sânge, reducând fluxul sanguin către creier.

Când renunțați la consumul de cofeină, după aproximativ 24 de ore, vasele de sânge revin la normal, cauzând o creștere a fluxului sanguin către creier și declanșând dureri de cap. Acestea pot dura în medie până la 9 zile.

Influența asupra durerii

Și pentru că substanța se leagă de receptorii de adenozină (care modulează și durerea), renunțarea la cofeină poate crește temporar percepția și sensibilitatea la durere din cauza existenței unui număr mai mare de receptori disponibili.

Cofeina afectează cu adevărat somnul doar atunci când este consumată după-amiaza și seara târziu. Acest lucru este cauzat de faptul că substanța întârzie eliberarea melatoninei (un hormon care ne face să ne simțim obosiți) cu 40 de minute. Cofeina reduce, de asemenea, timpul total de somn și scurtează perioada de somn profund.

Acest lucru poate duce la oboseală în ziua următoare, ducând la un ciclu de utilizare a cofeinei pentru trezire, dar cu probleme în a adormi ca rezultat. După renunțarea la cofeină, este posibil să observați îmbunătățiri în ceea ce privește somnul. Unele dovezi sugerează că aceste îmbunătățiri sunt observate în doar 12 ore.

Cofeina a mai fost asociată cu creșterea anxietății și a atacurilor de panică, nu doar în cazul celor cu o predispoziție la probleme de sănătate mintală. Reducerea sau eliminarea cofeinei poate îmbunătăți starea de spirit. Acest lucru i se datorează, în parte, îmbunătățirii somnului. Privarea de somn poate accentua anxietatea și alte tulburări de dispoziție.

Beneficiile pe care le are renunțarea la cofeină

Dar receptorii de adenozină la care se leagă cofeina sunt implicați și în modularea altor neurotransmițători care au un rol în stres, fericire și frică. Reducerea sau eliminarea cafeinei ar putea și să vindece arsurile la stomac și indigestia. Cofeina induce secreția de acid în stomac și slăbește sfincterul esofagian, care controlează refluxul conținutului gastric în susul esofagului, declanșând arsuri la stomac și indigestie.

Renunțarea la cofeină poate, de asemenea, să reducă tensiunea arterială și ritmul cardiac, deși alte studii au arătat puține schimbări.

Acest lucru este cauzat de faptul că dacă cineva consumă cofeină zilnic timp de mulți ani, organismul se adaptează la expunere și efectele stimulatoare asupra sistemului nervos, a intestinelor și a inimii devin noul normal.

Există, de asemenea, o componentă genetică a toleranței și metabolismului cafeinei. Acest lucru ar putea însemna că unele persoane sunt mai afectate de cofeină decât altele, deși este nevoie de mai multă cercetare asupra acestei legături.

Influența asupra culorii dinților

Renunțarea la cafea poate îmbunătăți albirea dinților, nu datorită cofeinei în mod direct, ci pentru că ceaiul și cafeaua conțin compuși, cum ar fi taninurile, care pătează dinții. Zahărul din băuturile energizante poate, de asemenea, să deterioreze dinții. Renunțarea poate ajuta la protejarea lor. Dovezile sugerează că băuturile cofeinizate pot reduce cantitatea de salivă pe care o producem, care protejează în mod normal dinții de daune.

S-ar putea să observați, de asemenea, că aveți o sensibilitate crescută la gustul alimentelor și al băuturilor dulci după renunțarea la cofeină, deoarece aceasta interferează cu gustul substanțelor dulci.

Cofeina acționează asupra mușchilor netezi ai intestinului, în special ai colonului, determinându-i să se contracte și să declanșeze senzația de a defeca. Substanța poate și să schimbe consistența scaunului, în special dacă consumați prea multă, deoarece cofeina afectează absorbția apei.

Reducerea consumului de cofeină poate determina o dorință mai puțin frecventă de a defeca, iar consistența scaunului poate să se schimbe.

Cofeina acționează și ca un diuretic ușor, cauzând o creștere a producției de urină. Acest lucru este cauzat de faptul că substanța se leagă de receptorii de adenozină din rinichi, modificând modul în care se schimbă sodiul și afectând astfel retenția de apă. Există, de asemenea, dovezi că substanța este un iritant pentru vezica urinară, ceea ce poate provoca o dorință mai frecventă de a urina. Renunțarea la cofeină poate scădea numărul de vizite la toaletă.

Ca în multe alte cazuri, cheia este moderația. Dar dacă luați în serios eliminarea cofeinei din dietă, cel mai bun mod de a face acest lucru este treptat. Renunțarea bruscă va duce la efecte secundare precum dureri de cap și oboseală, care pot dura de la două până la trei săptămâni. Severitatea și durata acestora depind de cantitatea de cofeină consumată zilnic și de durata obiceiului.

Vă recomandăm să citiți și:

Musculițele obeze trăiesc mai mult dacă țin dietă

Ciudat, dar adevărat! Lacrimile femeilor pot reduce agresivitatea bărbaților

Ce se întâmplă cu dinții tăi pe măsură ce îmbătrânești?

Mii de oameni au suferit supradoze de Ozempic, medicamentul miraculos pentru slăbit

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Doar o fracțiune din hidrogenul ascuns sub pământ ar putea alimenta întreaga planetă timp de 200 de ani
Doar o fracțiune din hidrogenul ascuns sub pământ ar putea alimenta întreaga planetă timp de 200 de ani
De ce a dispărut Agatha Christie timp de 11 zile?
De ce a dispărut Agatha Christie timp de 11 zile?
Ce au descoperit cercetătorii după ce au disecat pentru prima dată cea mai rară balenă din lume
Ce au descoperit cercetătorii după ce au disecat pentru prima dată cea mai rară balenă din lume
Mayim Bialik, cercetătoarea din The Big Bang Theory, dar și din viața reală
Mayim Bialik, cercetătoarea din The Big Bang Theory, dar și din viața reală
Test de cultură generală. Cât timp îți ia să ajungi la Lună?
Test de cultură generală. Cât timp îți ia să ajungi la Lună?
A fost găsită o stea gigantă roșie cu pete mai mari decât Soarele
A fost găsită o stea gigantă roșie cu pete mai mari decât Soarele
O specie de păsări care seamănă cu pinguinii, devastată de un val de căldură
O specie de păsări care seamănă cu pinguinii, devastată de un val de căldură
Prietenii ajută persoanele în vârstă mai mult decât familia, arată un studiu
Prietenii ajută persoanele în vârstă mai mult decât familia, arată un studiu
Căutările Google arată de ce le este frică românilor
Căutările Google arată de ce le este frică românilor
Noaptea „Trandafirului”. Cum au fost furaţi din morgă morţii de la Timişoara şi incineraţi la Bucureşti, din ordinul Elenei Ceauşescu
Noaptea „Trandafirului”. Cum au fost furaţi din morgă morţii de la Timişoara şi incineraţi la Bucureşti, din ordinul ...
Papa Francisc, vizat de un atentat cu bombă. Vaticanul a fost informat de serviciile secrete britanice
Papa Francisc, vizat de un atentat cu bombă. Vaticanul a fost informat de serviciile secrete britanice
Cât internet au consumat românii în anul 2024?
Cât internet au consumat românii în anul 2024?
Încă un petrolier a întâmpinat probleme în Marea Neagră
Încă un petrolier a întâmpinat probleme în Marea Neagră
Cum a reușit o femeie să scape de închisoare după ce a aruncat cu milkshake în „artizanul Brexitului”
Cum a reușit o femeie să scape de închisoare după ce a aruncat cu milkshake în „artizanul Brexitului”
Premieră în astronomie! O stea binară, detectată pentru prima dată în apropiere de gaura neagră supermasivă din centrul Căii Lactee
Premieră în astronomie! O stea binară, detectată pentru prima dată în apropiere de gaura neagră supermasivă din centrul ...
Cât de mult „ne putrezește” Internetul creierul? Dovezile sunt tot mai greu de ignorat
Cât de mult „ne putrezește” Internetul creierul? Dovezile sunt tot mai greu de ignorat
Studiu: Salvarea animalelor „bătrâne și înțelepte” este vitală pentru supraviețuirea speciilor
Studiu: Salvarea animalelor „bătrâne și înțelepte” este vitală pentru supraviețuirea speciilor
Apostolul Sfântul Pavel, autorul unora dintre cele mai vechi scrisori creștine
Apostolul Sfântul Pavel, autorul unora dintre cele mai vechi scrisori creștine