Cine se orientează mai bine, bărbații sau femeile? Un studiu distruge miturile!
Cine se orientează mai bine? O presupunere răspândită în cultura occidentală spune că bărbații sunt în mod natural mai buni navigatori decât femeile. Cu toate acestea, potrivit unui nou studiu cuprinzător, există motive întemeiate să ne îndoim că orice diferență aparentă între abilitățile de orientare ale bărbaților și femeilor i s-ar datora selecției naturale. Pe scurt, dacă există diferențe, atunci acestea nu au legătură cu evoluția bărbaților.
Cercetările existente s-au concentrat pe cogniția spațială, despre care s-au acumulat sute de studii și câteva meta-analize, cu rezultate care pot fi rezumate astfel: bărbații se descurcă mai bine decât femeile în mod semnificativ statistic la multiple sarcini spațiale.
Ideea este destul de populară, explică autorii. „Tendința de a explica diferențele de sex ca produse ale selecției naturale este deosebit de obișnuită în psihologia evolutivă, unde există o preocupare de lungă durată cu privire la diferențele cognitive de sex”, scriu aceștia.
De unde a pornit mitul?
Explicația standard, cunoscută sub numele de ipoteza de adaptare specifică sexului, explică acest lucru prin comparația cu alte specii, în special cele în care masculii au raze de acțiune mai mari (dimensiunea zonei pe care o parcurge un animal în timpul activităților sale zilnice) decât femelele. În aceste cazuri, se presupune că bărbații experimentează o selecție mai mare pentru abilități de orientare, scrie IFL Science.
Pentru a testa această ipoteză, cercetători americani din diverse organizații au examinat diferențele de orientare la 21 de specii diferite, inclusiv oameni, și au comparat dimensiunile zonelor de acțiune ale acestora.
Printre animalele examinate s-au numărat vidrele orientale cu gheare scurte, broaștele Allobates femoralis, șoarecii Peromyscus californicus, cimpanzeii, șobolanii, caii, urșii panda mare, și diverse specii de șoarece de câmp.
Rezultatele au relevat foarte puține dovezi ale diferențelor de sex în ceea ce privește dimensiunile zonei de acțiune care să se coreleze cu cât de bine naviga fiecare specie.
Cine se orientează mai bine?
Deci cine se orientează mai bine dintre bărbați și femei? „În ultima jumătate de secol, au fost investite resurse semnificative în testarea ipotezei de adaptare specifică sexului ca explicație pentru diferențele de sex în abilitățile de navigare. Într-o meta-analiză anterioară, am constatat că dovezile erau slabe, iar în acest articol cu un set de date extins, găsim din nou puține dovezi care să susțină ipoteza de adaptare specifică sexului”, au scris autorii.
Diferențele de sex în comportament sau performanță pot apărea din cauze biologice sau culturale, niciuna dintre ele nefiind neapărat rezultatul evoluției în toate cazurile. În special, plasticitatea creierului înseamnă că acesta este foarte bun la restructurare, un factor adesea ignorat.
În mod special, psihologii evolutivi consideră trăsătura ca fiind inerentă dacă este universală cultural, dar acest lucru nu li se aplică abilităților spațiale.
„Dovezile recente din populațiile de subzistență sugerează puternic că diferențele de sex în navigarea spațială la oameni nu sunt o universalitate culturală. Mai degrabă, acestea dispar în culturile în care bărbații și femeile au comportamente de deplasare similare”, explică autorii.
„Credem că viitoarele cercetări asupra diferențelor de sex în ceea ce privește navigarea la oameni ar trebui să se concentreze asupra rolului socializării și al culturii, mai degrabă decât pe factorii genetici evolutivi”, concluzionează cercetătorii.
Studiul a fost publicat în Royal Society Open Science.
Vă recomandăm să citiți și:
Alcoolul afectează sperma chiar și după o lună de la încetarea consumului
Chiar și bărbații trec prin „menopauză”. Cum se manifestă?
Aviz amatorilor! Celulele din sânge pot exploda în timpul lansărilor cu racheta
Oamenii de știință au distrus 99% dintre celulele canceroase într-un experiment inovator