Piața dispozitivelor electrice purtabile fiind în creștere rapidă, celulele solare elastice au atras multă atenție ca sursă de energie.
Pentru a construi celulele solare elastice, este necesar ca stratul fotoactiv, care convertește lumina în electricitate, să prezinte performanțe electrice ridicate în timp ce deține elasticitate mecanică. Cu toate acestea, satisfacerea ambelor cerințe este provocatoare, ceea ce face ca dezvoltarea celulelor solare elastice să fie dificilă.
O echipă de cercetare de la KAIST (Coreea de Sud) din Departamentul de Inginerie Chimică și Biomoleculară (CBE) condusă de profesorul Bumjoon Kim a anunțat dezvoltarea unui nou material polimer conductiv care a obținut atât performanțe electrice ridicate, cât și elasticitate, prezentând cea mai performantă celulă solară organică elastică din lume.
Studiul a fost publicat în Joule.
Celulele solare organice sunt dispozitive ale căror straturi fotoactive, responsabile pentru conversia luminii în electricitate, sunt compuse din materiale organice. Comparativ cu celulele solare existente bazate pe materiale neorganice, cele organice sunt mai ușoare și flexibile, ceea ce le face foarte aplicabile pentru dispozitivele electrice purtabile.
Celulele solare ca sursă de energie sunt deosebit de importante pentru construirea dispozitivelor electrice, dar celulele solare de înaltă eficiență sunt adesea lipsite de flexibilitate, iar aplicarea lor în dispozitivele purtabile a fost, prin urmare, limitată până în acest moment, scrie Tech Xplore.
Echipa condusă de profesorul Kim a dezvoltat un polimer extrem de elastic cu un polimer electric conductor cu proprietăți electrice excelente prin legături chimice și a dezvoltat un nou polimer conductiv cu conductivitate electrică și elasticitate mecanică. Acest polimer atinge cel mai ridicat nivel raportat de eficiență de conversie fotovoltaică (19%) utilizând celule solare organice, prezentând în același timp o elasticitate de 10 ori mai mare decât dispozitivele existente.
Astfel, echipa a construit cea mai performantă celulă solară elastică din lume, care poate fi întinsă cu până la 40% în timpul funcționării, și a demonstrat aplicabilitatea acesteia pentru dispozitivele purtabile.
„Prin această cercetare, am dezvoltat nu doar cea mai performantă celulă solară organică elastică din lume, dar este semnificativ și faptul că am dezvoltat un nou polimer care poate fi utilizat ca material de bază pentru diverse dispozitive electronice care trebuie să fie maleabile și/sau elastice”, a declarat prof. Kim.
Bateriile cuantice s-ar putea încărca mai repede schimbând regulile cauzalității
O baterie care stochează energia în pietre? Un start-up crede că o poate realiza!
Un mare vis al lui Elon Musk s-a spulberat! Ce s-a întâmplat cu Hyperloop One?
O nouă fibră conductivă, pe bază de bumbac, a fost dezvoltată pentru textile inteligente